Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

Έπεσε ζάχαρη στην κεραμική εστία; Τι δεν πρέπει να κάνεις


  Η κεραμική εστία είναι από τα πιο κομψά στοιχεία μιας κουζίνας – αλλά έχει έναν εχθρό που δεν συγχωρεί ποτέ: τη ζάχαρη.

Αν...  

 

σου έχει τύχει να μαγειρεύεις γλυκό και να πέσει έστω και λίγη πάνω στην καυτή επιφάνεια, ξέρεις τι εννοούμε: καραμελώνει, «κολλάει» και αφήνει σημάδια που δύσκολα φεύγουν.

Μην πανικοβάλλεσαι – υπάρχει τρόπος να τη σώσεις χωρίς να την καταστρέψεις.

Γιατί η ζάχαρη είναι εφιάλτης για την κεραμική εστία

1. Λιώνει και καραμελώνει
Σε υψηλή θερμοκρασία μετατρέπεται σε σιρόπι που καίγεται πάνω στο γυαλί.
2. Αντιδρά με την επιφάνεια
Μπορεί να «φάει» το υλικό και να αφήσει μόνιμα ματ σημάδια.
3. Προκαλεί μικρορωγμές
Αν προσπαθήσεις να την αφαιρέσεις με μαχαίρι ή μεταλλικό εργαλείο, το γυαλί μπορεί να χαραχτεί ή να σπάσει.

Συμπέρασμα:
Η ζάχαρη είναι από τους λίγους λεκέδες που η κεραμική εστία δεν συγχωρεί. Αν όμως δράσεις σωστά και έγκαιρα, σώζεται!

Πώς να καθαρίσεις τη ζάχαρη από την κεραμική εστία

Βήμα 1: Σβήσε την εστία και άφησέ τη να κρυώσει λίγο

Θες να είναι “ζεστή αλλά όχι καυτή”, για να μην καείς αλλά να μπορείς να καθαρίσεις.

Βήμα 2: Πάρε ξύστρα κεραμικής εστίας (όχι μαχαίρι!)

Κράτα τη σε γωνία περίπου 30° και ξύσε απαλά τα υπολείμματα.

Βήμα 3: Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στο σημείο

Βήμα 4: Πρόσθεσε μερικές σταγόνες ξίδι

Θα αφρίσει ελαφρά και θα μαλακώσει τη “καραμέλα”.


Βήμα 5: Σκούπισε με ζεστό, νωπό πανί

Επανάλαβε μέχρι να καθαρίσει τελείως.

Βήμα 6: Ολοκλήρωσε με ειδικό καθαριστικό κεραμικών εστιών

Δημιουργεί προστατευτικό φιλμ που αποτρέπει μελλοντικά “κολλήματα”.

Extra tips για να τη διατηρήσεις σαν καινούρια
Αν η ζάχαρη έχει καεί πολύ, άπλωσε ένα ζεστό, υγρό πανί για 5’ πριν την καθαρίσεις.
Μην χρησιμοποιείς ποτέ:

- σύρμα κουζίνας
- μαχαίρια ή κατσαβίδια
- σφουγγάρια με μέταλλο
- καθαριστικά με χλωρίνη ή αμμωνία

Προληπτικό trick:
Αν μαγειρεύεις γλυκά, βάλε αντικολλητικό χαρτί ή ταψί προστασίας κάτω από την κατσαρόλα — θα σε γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις!

Συνοψίζοντας:
Η ζάχαρη στην κεραμική εστία μπορεί να φαίνεται καταστροφική, αλλά με υπομονή, μια ξύστρα και το δίδυμο σόδα + ξίδι, μπορείς να την επαναφέρεις χωρίς ζημιά.
Και θυμήσου: η έγκαιρη αντίδραση είναι το μυστικό για να κρατήσεις την εστία σου λαμπερή και λειτουργική για χρόνια.