Υλικά
- 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 1 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλ. τσαγιού ρικότα
- 1/4 φλ. τσαγιού βουτυρόγαλα, κατά προτίμηση πλήρες γάλα
- 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα
- Σιρόπι βατόμουρων ή άλλες γαρνιτούρες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
- Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέστε τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια τρίψτε το ξύσμα του λεμονιού απευθείας. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε απαλά το ξύσμα στη ζάχαρη.
- Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε με το σύρμα για να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να αφρίσει το μείγμα,
- Στη συνέχεια προσθέστε τη ρικότα, το βουτυρόγαλα και το βούτυρο και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην μείνουν ίχνη αλευριού.
- Βουτυρώστε γενναιόδωρα το τηγάνι και ρίξτε 1/4 φλιτζανιού ζύμη. Επαναλάβετε, τοποθετώντας τις τηγανίτες σε απόσταση μεταξύ τους. Μαγειρέψτε μέχρι ο πάτος να ροδίσει και η κορυφή να φουσκώσει, 2 έως 3 λεπτά.
- Αναποδογυρίστε και ψήστε μέχρι να ροδίσουν και οι άλλες πλευρές, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Επαναλάβετε με περισσότερο βούτυρο και το υπόλοιπο μείγμα.
- Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές, πασπαλισμένες με βούτυρο και σιρόπι βατόμουρου ή άλλες γαρνιτούρες αν θέλετε.
