Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Ένα κλασικό γλυκό που με μια απλή αντικατάσταση το κάνουμε...
πιο θρεπτικό και ισορροπημένο: αντί για μέλι χρησιμοποιούμε μελάσα. Η μελάσα είναι φυσικό γλυκαντικό από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλο, με παχύρευστη υφή και πλούσια θρεπτική αξία. Έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες που στηρίζουν το ανοσοποιητικό και τη συνολική υγεία.
Υλικά (4 μπολάκια)
- 300 γρ. φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 30 γρ. corn flour
- 100 γρ. μελάσα
- 30 γρ. άγλυκο κακάο
- 1 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο
- λίγο θρυμματισμένο αμύγδαλο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το corn flour, τη μελάσα και το κακάο και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη.
- Βήμα 2: Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει (περίπου 6–7 λεπτά).
- Βήμα 3: Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 4: Αφήνουμε την κρέμα 20–30 λεπτά να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε τέσσερα μπολάκια. Τοποθετούμε μεμβράνη σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί κρούστα.
- Βήμα 5: Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή τη βάζουμε στο ψυγείο για πιο δροσερό αποτέλεσμα και πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο αμύγδαλο.
Διατροφική αξία ανά μπολάκι
- Ενέργεια: 196 kcal
- Υδατάνθρακες: 17,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,1 γρ.
- Λιπαρά: 7,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
