Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Κεφτεδάκια κουνουπιδιού


   Το κουνουπίδι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το κουνουπίδι είναι...  
 
 
πλούσιο σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Β, όπως φυλλικό οξύ, και προσφέρει φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και τον κορεσμό. Είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό συχνά αντικαθιστά το ρύζι ή την πατάτα σε πιο ελαφριές συνταγές.
 
Υλικά (20 τεμάχια)
  • 650 γρ. κουνουπίδι (χωρίς το κοτσάνι)
  • 130 γρ. αλεσμένη βρώμη
  • 2 αβγά
  • 60 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βράζουμε το κουνουπίδι για 15 λεπτά σε άφθονο νερό.
  • Βήμα 2: Το σουρώνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με τη βοήθεια πιρουνιού το πολτοποιούμε καλά.
  • Βήμα 3: Στο πολτοποιημένο κουνουπίδι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 4: Με τα χέρια μας πλάθουμε 20 ισομερή κεφτεδάκια.
  • Βήμα 5: Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για 10-12 λεπτά.
  • Βήμα 6: Τα αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. (Αν τα θέλουμε πιο καλοψημένα, ψήνουμε 3-4 λεπτά επιπλέον.)

Διατροφική αξία ανά μερίδα (3 τεμάχια)

  • Ενέργεια: 184 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 9,2 γρ.
  • Λιπαρά: 7,0 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,1 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI