Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025

Χαρακτήρα γενικής εξέγερσης παίρνουν οι διαδηλώσεις στο Ιράν: Επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια - ΒΙΝΤΕΟ


   Συνθήματα υπέρ του Σάχη από τους διαδηλωτές
 
    Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν, κατά του θρησκευτικού απολυταρχικοί καθεστώτος, του υψηλού κόστους ζωής και της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Σύμφωνα με... 
 
 
πληροφορίες, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο στο νότιο Ιράν.

Η Φάσα βρίσκεται 780 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Τεχεράνης, όπου ξεκίνησε την Κυριακή ένα αυθόρμητο κίνημα κατά του υψηλού κόστους ζωής μεταξύ εμπόρων πριν εξαπλωθεί σε ορισμένα πανεπιστήμια, αποκτώντας γρήγορα δυναμική σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν τις τελευταίες ημέρες είναι μια «εξέγερση» για να «προχωρήσει η ιστορία μπροστά», δήλωσε ο 65χρονος σκηνοθέτης, Παναχί που έχει φυλακιστεί δύο φορές στο Ιράν, και ο οποίος απέσπασε τον περασμένο Μάιο τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του «Ένα απλό ατύχημα».

Σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας προειδοποίησε ότι η ιρανική δικαστική εξουσία θα επιδείξει «αυστηρότητα» αν οι διαδηλώσεις εργαλειοποιηθούν με σκοπό την αποσταθεροποίηση. «Από δικαστική άποψη, οι ειρηνικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση των μέσων διαβίωσης (…) είναι κατανοητές», δήλωσε ο Μοχάμαντ Μοβαχέντι-Αζάντ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Κάθε απόπειρα μετατροπής των οικονομικών διαδηλώσεων σε εργαλείο ανασφάλειας, καταστροφής των δημοσίων αγαθών ή υλοποίησης σεναρίων κατασκευασμένων στο εξωτερικό θα συνοδευθεί από νόμιμη, αναλογική και αυστηρή απάντηση», προειδοποίησε.

Αντιδρώντας στο κίνημα διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι ακούει τις «θεμιτές διεκδικήσεις» των διαδηλωτών.

Χθες Τρίτη, ξέσπασαν φοιτητικές διαδηλώσεις σε τουλάχιστον δέκα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε αρκετές άλλες ιρανικές πόλεις, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων IRNA και ILNA.

Προηγουμένως, ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν αναφέρει νέες διαδηλώσεις, παρόλο που σχολεία, τράπεζες και δημόσιοι φορείς έκλεισαν με εντολή των αρχών σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα λόγω του κρύου καιρού και για εξοικονόμηση ενέργειας.