Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- Για το σιρόπι:
- 1 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα λαδιού σιγά- σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Πλάστε μικρά μελομακάρονα και τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά.
- Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και τοποθετήστε τα σε πιατέλα.
- Πασπαλίστε με χοντροκομμένα καρύδια.
