Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Πίτα με γαλοπούλα και τυρί: Ιδανική λύση για τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματα


 Πίτα με γαλοπούλα και τυρί: Ιδανική λύση για τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματα 

Αν περίσσεψε γαλοπούλα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και αναζητάτε μια γρήγορη, νόστιμη συνταγή για...  

 

να την αξιοποιήσετε, αυτή η πίτα με γαλοπούλα και τυρί είναι η ιδανική επιλογή. Με φύλλο σφολιάτας και λίγα υλικά, φτιάχνετε ένα χορταστικό πιάτο που θυμίζει γιορτινές γεύσεις — χωρίς σπατάλη.

Υλικά


1 φύλλο σφολιάτας (έτοιμο)
2 φλ. γαλοπούλα (περισσευούμενη, κομμένη σε μικρά κομμάτια)
1 φλ. τυρί (φέτα, τυρί κρέμα ή γραβιέρα, τριμμένο)
1 αυγό (για τη γέμιση και το άλειμμα)
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση


Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (160°C στον αέρα). Λαδώστε ελαφρά το ταψί.
Γέμιση: Ανακατέψτε τη γαλοπούλα, το τυρί και το αυγό (κρατήστε λίγο αυγό για το άλειμμα). Προσθέστε κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι αν θέλετε. Αλατοπιπερώστε.
Στήσιμο: Απλώστε το φύλλο σφολιάτας στο ταψί και μοιράστε ομοιόμορφα τη γέμιση.
Κλείσιμο: Καλύψτε με δεύτερο φύλλο, σφραγίστε καλά τις άκρες και κάντε 2–3 μικρές τομές.
Άλειμμα: Αλείψτε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό.
Ψήσιμο: Ψήστε 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Σερβίρισμα: Αφήστε να σταθεί λίγα λεπτά και κόψτε σε μερίδες.