Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026

Πλήγματα με drones στην Αγία Πετρούπολη την ώρα του φόρουμ

  
  Ουκρανικά drones έπληξαν ενεργειακούς και στρατιωτικούς στόχους στην Αγία Πετρούπολη, την ημέρα έναρξης του οικονομικού φόρουμ της πόλης, σύμφωνα με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους. Το γεγονός συνέπεσε με ... 

 

 

το ξεκίνημα του διεθνούς φόρουμ που συγκεντρώνει κορυφαίες προσωπικότητες της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής.

Περίπου 20.000 προσκεκλημένοι από 130 χώρες συμμετέχουν στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), το οποίο στο παρελθόν χαρακτηριζόταν ως το «ρωσικό Νταβός». Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία την Παρασκευή, στο πλαίσιο του τριήμερου φόρουμ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πλήττει την Ουκρανία «συστηματικά» μετά τις επιθέσεις με ουκρανικά drones. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι ρωσικές απαντήσεις έχουν ήδη αυτόν τον χαρακτήρα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα χτυπήματα στην Αγία Πετρούπολη.

Τα ουκρανικά πλήγματα σημειώθηκαν μετά από σειρά ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στόχος ήταν η διατάραξη του φόρουμ.

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ ανέφερε ότι υπήρξαν ζημιές σε αρκετές υποδομές και τραυματισμοί, χωρίς να υπάρξουν νεκροί. Αντίθετα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική, κατεχόμενη Ουκρανία, σε πλήγμα με ουκρανικό drone κατά λεωφορείου που ταξίδευε από τη Μόσχα προς την Κριμαία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τα πλήγματά της σε ρωσικούς στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους ως αντίποινα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας. Οι τελευταίοι προκάλεσαν δύο θανάτους στη Χερσώνα, κοντά στη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Αγίας Πετρούπολης, περίπου 1.100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, καθώς και στρατιωτικούς στόχους στη βάση Κρόνσταντ και στη ρωσική περιφέρεια Ταμπόφ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως μέρος του σχεδίου «κυρώσεων μεγάλου βεληνεκούς» της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λένινγκραντ Αλεξάντρ Ντροζντένκο δήλωσε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν 59 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά την έναρξη του φόρουμ, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι πρώτοι συμμετέχοντες έφταναν ενώ στο βάθος ήταν ορατή στήλη καπνού. Ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Σεργκέι Στερνένκο έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ανοίγει με μια υπέροχη στήλη μαύρου καπνού στο βάθος ύστερα από τα ουκρανικά πλήγματα».

Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και οι συμμετέχοντες του SPIEF

Το φετινό SPIEF αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022. Στο παρελθόν, στο φόρουμ συμμετείχαν ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άγγελα Μέρκελ και ο Σίνζο Άμπε.

Φέτος, συμμετέχουν κυρίως σύμμαχοι της Ρωσίας, όπως οι πρόεδροι του Ουζμπεκιστάν και της Τανζανίας, καθώς και υπουργοί από την Κούβα, τη Λευκορωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ο οικονομικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Κίριλ Ντμίτριεφ χαρακτήρισε το φόρουμ εκδήλωση «κυρίαρχων χωρών», σε αντιδιαστολή με «θιασώτες της παγκοσμιοποίησης» όπως το Νταβός.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή σε πάνελ για το περιβάλλον. Στη λίστα συμμετεχόντων βρίσκονται επίσης η Κάντις Όουενς, ο Στίβεν Σιγκάλ και ο Ρόντνεϊ Μιμς Κουκ Τζούνιορ, πρόεδρος της Επιτροπής καλών τεχνών των ΗΠΑ.

Επιπλέον, στη λίστα περιλαμβάνονται μέλη του ακροδεξιού κόμματος AfD, καθώς και οι Άντριου Τέιτ και ο αδελφός του, οι οποίοι, σύμφωνα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκονται στη Μόσχα χωρίς να διευκρινίζουν αν θα παραστούν στο SPIEF.

 businessdaily.gr