Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

Δημογραφικό: Η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας


Αστέριος Γ. Μπαλαούρας
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων 
 
Όταν μιλάμε για το μέλλον της Ελλάδας, συνήθως αναφερόμαστε στην οικονομία, τις επενδύσεις ή την ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα που θα καθορίσει όλα τα υπόλοιπα: το δημογραφικό. Το...  
 
 
δημογραφικό δεν είναι ένα πρόβλημα του μέλλοντος. Είναι η σκληρη πραγματικότητα.

Η Ελλάδα γερνάει και ο πληθυσμός της μειώνεται. Το 2024 στη χώρα μας καταγράφηκαν 68.467 γεννήσεις, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 126.916. Με απλά λόγια, μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα έχασε φυσικά 58.449 κατοίκους, δηλαδή περίπου 160 ανθρώπους κάθε ημέρα, ενώ χιλιάδες νέοι επιλέγουν να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι μια χώρα με λιγότερους εργαζόμενους, περισσότερες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας και αυξανόμενη πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το δημογραφικό δεν είναι απλώς ένα στατιστικό μέγεθος και δεν λύνεται με ευχές ούτε με αποσπασματικά επιδόματα. Αν θέλουμε πραγματικά να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδηγούν τους νέους να αναβάλλουν ή να εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για το μέλλον και την δημιουργία οικογένειας.

Η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή κατοικία, οι χαμηλοί μισθοί σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής, η εργασιακή ανασφάλεια και οι περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές δημιουργούν ένα περιβάλλον που δυσκολεύει έναν νέο άνθρωπο να σχεδιάσει το μέλλον του. Όταν η καθημερινότητα είναι αγώνας επιβίωσης, η δημιουργία οικογένειας μετατρέπεται σε μια δύσκολη απόφαση.

Ιδιαίτερα στην Πιερία μας, το δημογραφικό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η συγκράτηση των νέων ανθρώπων, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι να επιλέγουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο νομός παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά -9,76%, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στα 11.514,57€ γεγονός που κατατάσσει την περιοχή στις χαμηλότερες θέσεις της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Όταν οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν καλά αμειβόμενη εργασία και αναπτυξιακές προοπτικές, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν το μέλλον τους αλλού. Κάθε νέος που φεύγει σημαίνει λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, μικρότερη παραγωγή, χαμηλότερη κατανάλωση και ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο δημογραφικό πρόβλημα.

Το δημογραφικό δεν είναι μόνο κοινωνικό ζήτημα. Είναι ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης, περιφερειακής συνοχής και εθνικής προοπτικής. Μια χώρα που χάνει τους νέους της χάνει το πιο παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της.

Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο σε έργα και υποδομές. Είναι στους ανθρώπους της. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε κάθε νέος να μπορεί να εργαστεί, να αποκτήσει το δικό του σπίτι, να δημιουργήσει οικογένεια και να αισθάνεται ότι το μέλλον του μπορεί να χτιστεί εδώ.

Γιατί η αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι απλώς μια ακόμη δημόσια πολιτική. Είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Αστέριος Γ. Μπαλαούρας
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων