Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026

Interview: Στο 30,1% η ΝΔ, στο 15,4% η ΕΛ.Α.Σ., τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 14,3%

  
    Προβάδισμα 14,7 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι της ΕΛ.Α.Σ., σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1%, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. ακολουθεί με 15,4% και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 14,3%.

Στη... 

 

 

συνέχεια βρίσκονται η Ελληνική Λύση με 7,4%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελπίδα με 4,2% και η Συμμαχία Ελλήνων με 3,7%. Ακολουθούν η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25, που συγκεντρώνουν από 3,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 3,3%.

Την ίδια ώρα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 13,4 μονάδες, συγκεντρώνοντας 27,4%. Στη δεύτερη θέση καταγράφεται η ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα με 14%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13%, περιορίζοντας τη μεταξύ τους απόσταση στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 6,7%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,4%. Ακολουθούν η ΕΛΠΙΔΑ με 3,8% και η Συμμαχία Ελλήνων με 3,4%, ενώ η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25 καταγράφουν από 3,2%.

Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Δημοκράτες να βρίσκονται στο 2% έκαστος. Χαμηλότερα καταγράφονται η Νίκη με 1,3% και η Νέα Αριστερά με 0,5%.

Παράλληλα, το 2% των ερωτηθέντων επιλέγει «άλλο κόμμα», ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 9,1%, αποτελώντας μια ακόμη παράμετρο της εκλογικής εικόνας που αποτυπώνει η έρευνα. 

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΕΛ.Α.Σ. στην αξιοπιστία της αντιπολίτευσης

Διαφορετική εικόνα από εκείνη της πρόθεσης ψήφου καταγράφεται στο ερώτημα για την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24%, αφήνοντας πίσω του την ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα, η οποία καταγράφει 16%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, παρότι στην πρόθεση ψήφου η ΕΛ.Α.Σ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα.

Ωστόσο, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα (60%) δεν θεωρούν αξιόπιστο κανένα από τα δύο κόμματα ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης, επιλέγοντας την απάντηση «κανένα από τα δύο». 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση: Οριακή διαφορά στις προτιμήσεις των πολιτών

Σχεδόν ισοδύναμα εμφανίζονται τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ της αυτοδυναμίας και εκείνων που προκρίνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ειδικότερα, το 46% θεωρεί ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη χώρα, ενώ το 44% προτιμά ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Η απόσταση των μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων αποτυπώνει τον διχασμό των απόψεων σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης, χωρίς να προκύπτει σαφής υπεροχή κάποιας από τις δύο επιλογές.

Αντίθετα, πιο ξεκάθαρη είναι η τάση που καταγράφεται ως προς τον αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το 54% επιθυμεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το 38% εκτιμά ότι θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. 


Περιορίζουν θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και μετακινήσεις

Αξιοσημείωτες είναι και οι αλλαγές που καταγράφονται στις συνήθειες των νοικοκυριών όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τις καθημερινές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 27% περιορίζει τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού, ενώ το 21% προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, το 13% αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας, στοιχείο που αποτυπώνει την οικονομική πίεση που δέχεται μέρος των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, το 11% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του, ενώ το 7% επιλέγει συχνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να περιορίσει τα σχετικά έξοδα.

Παράλληλα, το 9% συγκρίνει τα διαθέσιμα τιμολόγια και τους παρόχους ενέργειας, αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του. 


Ανησυχία για την ακρίβεια

Πέρα από τις πρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα, η δημοσκόπηση αποτυπώνει και τη συναισθηματική επιβάρυνση που προκαλεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια στους πολίτες.

Η ανησυχία για το μέλλον καταγράφεται ως το συχνότερο συναίσθημα, συγκεντρώνοντας 32%, ενώ ακολουθεί ο θυμός με 27%.

Το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται απελπισία, το 13% απογοήτευση και το 9% απαισιοδοξία εξαιτίας των οικονομικών πιέσεων.

Αντίθετα, μόλις το 3% αναφέρει ότι δεν βιώνει κανένα από τα συγκεκριμένα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της Politic.