Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται στην Πιερία;


Το περασμένο Καλοκαίρι ο συγγενής μου και συνονόματος Καραΐσκος Δημήτριος, υποστράτηγος ε.α., μου εμπιστεύτηκε την πληροφορία που είχε από μοναχό-γέροντα του Αγίου Όρους για το μέρος όπου βρίσκεται ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τα λεγόμενα του Οσίου Πορφύριου. Επρόκειτο μάλιστα να εκδοθεί σχετικό βιβλίο για τον συγκεκριμένο Άγιο που θα περιείχε με σαφήνεια τη σχετική πληροφορία. Πράγματι κατά τις τελευταίες ημέρες... 


του 2016 εξεδόθη το αναμενόμενο βιβλίο με τίτλο «Όσιος Πορφύριος, Μαρτυρίες- Διηγήσεις- Νουθεσίες» και πριν λίγες ημέρες μου το ενεχείρισαν μέλη του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» που το επιμελήθηκε και το εξέδωσε.

Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρει ο Όσιος Πορφύριος, με το χάρισμα που είχε, ότι: «Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα, κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη, στην Κονταριώτισσα, δίπλα σ΄ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας.»

Βέβαια η πληροφορία είναι σημαντικότατη, αλλά κάποιοι ίσως εκφράσουν δυσπιστία ή και αμφισβήτηση. Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως δεν είναι επαρκής για να κινητοποιήσει τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Σεβαστές όλες οι απόψεις. Όμως είναι μια ανιδιοτελής πληροφορία που πρέπει, τουλάχιστον, όλους να μας προβληματίσει. Πρέπον θα είναι να προβληματίσει και τους ειδικούς επιστήμονες. Παράλληλα με το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελούν στον τομέα των αρχαιοτήτων στην Πιερία να εξετάσουν και να ερευνήσουν και την εν λόγω πληροφορία με απλότητα, σοβαρότητα και συντεταγμένα. Σύγχρονες μέθοδοι ερευνών αρχαιοτήτων υπάρχουν που αναλόγως θα μας διαφωτίσουν και θα μας οδηγήσουν περαιτέρω.

Πάντως προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η Πιερική Γη κρύβει στα σπλάχνα της το ταφικό μνημείο του Μεγάλου Στρατηλάτη. Και όταν αυτό καταστεί γεγονός είναι πασιφανής η τεράστια σημασία του για τον Τόπο μας, την Πατρίδα μας και για τον Κόσμο όλο.

Κατερίνη 06 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτριος Γ. Καραΐσκος 
πρώην Δήμαρχος Δίου