Οι πράξεις των ανθρώπων συχνά αποκαλύπτουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τάση να μειώνουν τους άλλους, μια συμπεριφορά που μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά κρύβει κακόβουλες προθέσεις. Πίσω ...
από αυτές τις εκφράσεις, συχνά υπάρχουν βαθιές ανασφάλειες.
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε υποτιμητικά σχόλια συνήθως αντιμετωπίζουν εσωτερικές μάχες, και οι λέξεις γίνονται το προστατευτικό τείχος για το ευάλωτο εγώ τους. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζονται οι κοινές ανασφάλειες που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά, και η κατανόησή τους μπορεί να μας βοηθήσει να αντιδρούμε με περισσότερη συμπόνια και λιγότερη απογοήτευση.
Οι άνθρωποι που υποτιμούν τους άλλους για να νιώσουν καλύτερα οι ίδιοι, συνήθως έχουν αυτές τις 10 ανασφάλειες
Ανάγκη για αποδοχή
Μία από τις πιο κοινές ανασφάλειες των ανθρώπων που θέλουν να μειώνουν τους άλλους είναι η διακαής τους επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί.
Οι άνθρωποι που σκέφτονται πάντα το χειρότερο στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά χωρίς να το συνειδητοποιούν
Το πρόβλημα με την αποδοχή, είναι ότι την επιζητούμε έξωθεν. Οι άνθρωποι αυτοί, καθώς νιώθουν αόρατοι ή ασήμαντοι, έχουν την ανάγκη να προσβάλλουν τους άλλους, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή.
Είναι μια ανούσια νίκη, αφού η αληθινή πληρότητα, εκπηγάζει από την αποδοχή του εαυτού. Αν η αποδοχή εξαρτάται μονίμως από εξωτερικούς παράγοντες, θα συνεχίζει για πάντα αυτός ο φαύλος κύκλος.
Φόβος ευαλωτότητας
Ένας ακόμη φόβος που οδηγεί τους ανθρώπους στην ανάγκη να μειώνουν τους άλλους, είναι αυτός της ευαλωτότητας.
Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να σαρκάζουν, να μειώνουν τους άλλους, ειδικά όταν εκείνοι μιλούν για τα όνειρά τους ή εκφράζουν τα συναισθήματά τους, φοβούνται να δείξουν την ευάλωτη πλευρά τους. Εξωτερικά, μπορεί να δείχνουν πολύ σκληροί.
Φοβούνται να ανοιχτούν, όπως και το ενδεχόμενο της απόρριψης.
Μειώνουν τους άλλους προκειμένου να τους κρατήσουν σε απόσταση και να μην εκθέσουν τις ανασφάλειές τους.
Η συμπεριφορά αυτή, αποτελεί μηχανισμό άμυνας και ασφαλώς έναν λάθος τρόπο θωράκισης του εαυτού από περισσότερο πόνο.
Έλλειψη αυτοεκτίμησης
Η αυτοεκτίμηση είναι ο θεμέλιος λίθος της ψυχικής ευημερίας.
Η προσωπική μας αξιολόγηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις που διαμορφώνουμε με τους άλλους.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ταλαιπωρούνται από αισθήματα ανεπάρκειας. Οι άνθρωποι αυτοί, βλέπουν τον ίδιο τους τον εαυτό υπό το πρίσμα της αμφιβολίας και της κριτικής.
Μελέτες που έχουν γίνει, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι επιρρεπείς σε επιθετικές συμπεριφορές, ζήλεια και αδυναμία αυτοελέγχου.
Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στην ανάγκη να μειώνουν τους άλλους, στην προσπάθειά τους να κρύψουν τη δική τους ανασφάλεια.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr