Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Πράσινος χρυσός» τα δάση σε Έβρο και Β. Χαλκιδική


Σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο δασολόγος Γιώργος Δεμερίδης και ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, πρότειναν την εκμετάλλευση του των δασών του Έβρου και της Βόρειας Χαλκιδικής.


Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι τα δάση των δύο περιοχών, τα οποία ο κ. Δεμερίδης χαρακτήρισε ως «πράσινο χρυσάφι», μπορούν ν΄ αποτελέσουν πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, αποφέροντας έσοδα, χωρίς να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον.

Το μοναδικό στην Ευρώπη φυσικό δάσος μαύρης πεύκης σε χαμηλό υψόμετρο και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, απαντάται στο Πέραμα του Έβρου, στην ευρύτερη περιοχή όπου προβλέπεται να λειτουργήσει το μεταλλείο χρυσού, όπως υποστήριξε ο κ. Δεμερίδης, χαρακτηρίζοντας ως «φυτογεωγραφικό παράδοξο» την ίδια την ύπαρξη του δάσους. 

Το δάσος έχει έκταση 2000 στρέμματα, στα οποία απαντώνται δέντρα με μορφές μπονζάι, χρυσόκομα νάνα πεύκα και δέντρα ηλικίας 100-150 χρόνων, που το κάνουν ένα "μοναδικό φυσικό μουσείο και πάρκο", ικανό να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών.