Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γιατί τα ΑΤΜ «κουρεύουν» το όριο των 60 ευρώ



Αντιμέτωποι με... κούρεμα του ορίου ανάληψης μετά το capital control που επιβλήθηκε από το πρωί της Δευτέρας στις τραπεζικές συναλλαγές βρίσκονται πολλοί πολίτες όταν φτάνουν τα ΑΤΜ για να σηκώσουν τα 60 ευρώ που έχουν τεθεί ως όριο.

Ο... 

λόγος είναι ότι τα τραπεζικά ΑΤΜ κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων ξέμειναν από 20άρικα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν τα 60 ευρώ, με αποτέλεσμα να δίνονται 50άρικα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για μείωση του ορίου των 60 ευρώ στις αναλήψεις.

«Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το όριο ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας απασχόλησε το ποσό το οποίο θα πάρουν οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα και κατά πόσο θα μπορούν σωρευτικά να σηκώσουν το ποσό που αναλογεί στις ημέρες μέχρι να ανοίξουν 850 τραπεζικά καταστήματα πανελλαδικά που θα αφορούν αποκλειστικά όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις τις προηγούμενες ημέρες.

Τα τραπεζικά υποκαταστήματα θα ανοίξουν την Πέμπτη, αλλά το ενδεχόμενο να σηκώσει ο κάθε συνταξιούχος 240 ευρώ κρύβει κινδύνους για την ήδη συμπιεσμένη ρευστότητα.