Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ: ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΌ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΝΩ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 
Πλήθος κόσμου, προσήλθε την Παρασκευή της 15 Ιουλίου το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Κάτω Μηλιάς προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποδεδειγμένες συνέπειες οι οποίες θα υπάρξουν με την εγκατάσταση των 11 ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη και συγκεκριμένα, ξεκινώντας λίγα μέτρα από την Άνω Μηλιά και καταλήγοντας στους 5 πύργους.

Τη... 

 
 
 
συζήτηση συντόνιζε εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής ο κύριος. Τσιρώνης, εκπαιδευτικός.

Το λόγο αρχικά έλαβε ο κύριος. Δαλαμήτρας Δημήτρης, κάτοικος του χωριού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη. Ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού σχετικά με το ιστορικό του θέματος, αναφέρθηκε στις προ διετίας αρνητικές εισηγήσεις 12 φορέων και συλλόγων της περιοχής καθώς επίσης και στην καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης που είχε γίνει το 2014 ( 1 μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) τόσο από το δήμο Κατερίνης όσο και από το τότε τοπικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κύριο. Γιώργο Μαλάμο. Τέλος, υποστήριξε την πάγια αρνητική θέση της επιτροπής αγώνα για ένα τέτοιο έργο, το οποίο όπως ανέφερε θα βλάψει σε καταστροφικό βαθμό το φυσικό περιβάλλον και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως όφελος για την τοπική κοινωνία.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής, ο κύριος Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τις καταστροφικές συνέπειες που ένα τέτοιο έργο θα επιφέρει στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού, στο μικροκλίμα της περιοχής και των γύρω χωριών, στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υποβαθμίσουν τις ντόπιες καλλιέργειες, και κυρίως αυτές της κερασιάς καθώς και τον τομέα της μελισσοκομίας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στις“επενδύσεις” ανεμογεννητριών σε όλη την Ευρώπη οι οποίες όπως είπε, ουδέποτε απέδωσαν τα αναμενόμενα ενώ μεγάλη υπήρξε η καταστροφή φυσικών πόρων. Στην Ευρώπη, τόνισε, ξεκίνησε δοκιμαστικά πριν από 25-30 χρόνια και ήδη το έχουν μετανιώσει. “Μπορούμε αν θέλετε να συζητήσουμε για υδροηλεκτρικές επενδύσεις ή ακόμη καλύτερα για τη λεγόμενη βιομάζα. Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να στραφεί στη βιομάζα. Είναι απολύτως περισσότερο ωφέλιμη τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο για τη ντόπια κοινωνία, καθώς επίσης και καθόλου επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον.”

Τέλος αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα, για το μέγεθος της καταστροφής, για την επικινδυνότητα του σημείου, για τους κινδύνους από τις συχνές βροχές και για τις καταστροφές τις οποίες μπορεί να επιφέρει και θα επιφέρει σίγουρα μια αστραπή η οποία και μόνο αρκεί για να αποτελειώσει το βουνό και να έχουμε ακόμη και θανατηφόρα δυστυχήματα.

Στη συνέχεια διαβάστηκε η επιστολή – εισήγηση της μηχανικού κυρίας Εύης Παπαγιαννούλη η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρίσκεται μαζί μας, ωστόσο μέσω της επιστολής της αυτής, ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών, για τα αιολικά πάρκα οριζόντιου ή κατακόρυφου άξονα, για τις δυσκολίες προσομοίωσης λόγω της παραμόρφωσης που προκαλείται στην ροή γύρω από το στροφείο σε διάφορες περιπτώσεις. Τέλος τονίστηκε πως πρώτη και κύρια επίπτωση στο περιβάλλον είναι η δημιουργία άνυδρων χειμώνων. Η λειτουργία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε συνθήκες υψηλών μποφόρ δεν επιτρέπει τη δημιουργία χιονιού στις βουνοκορφές. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και να επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Πολύτιμοι υδροφόροι πόροι χάνονται όχι από φυσικά αίτια, αλλά τεχνητά.

Αν και η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, κάλεσε όλους τους θεσμικούς και μη φορείς του τόπου, παρόντες στην ενημέρωση ήταν οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές Πιερίας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κατερίνης (κκ. Κυριακίδης, Μακρίδης, Παπαδόπουλος) πλήν του δημάρχου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι όχι όμως της πλειοψηφίας του δήμου, (κάτι που όπως φάνηκε ενόχλησε την τοπική κοινωνία) φορείς και σύλλογοι της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας.

Στην τοποθέτησή τους και οι 3 βουλευτές Πιερίας μίλησαν για μικρότερης έκτασης επενδύσεις πολλών επενδυτών παρά για τεράστιες επενδύσεις λίγων κεφαλαιούχων και παρότρυναν τους κατοίκους να συνεχίσουν τους κινηματικού χαρακτήρα αγώνες τους ενώ δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην επιτροπή αγώνα. Δεν αναφέρθηκαν με ακρίβεια, για το τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν και για το πότε θα το κάνουν παρόλα ταύτα δεσμεύτηκαν πως θα είναι σύντομα σε θέση να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και μάλιστα ανέφεραν πως ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου για περιοχές Natura.

Στην αντίπερα όχθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης, αφού ενημέρωσε τους παρευρισκομένους, σχετικά με το τι είχε γίνει το 2014 και το τι έγινε προ 2 εβδομάδων στο δημοτικό συμβούλιο, απευθυνόμενος στους βουλευτές του νομού είπε χαρακτηριστικά: “Αν εσείς θέλετε, αύριο το πρωί θα σταματήσετε αυτό το έργο. Καταλαβαίνω τις όποιες δυσκολίες σας, αλλά πλέον είστε κυβερνητικοί και όχι μόνο μπορείτε αλλά και πρέπει να το κάνετε. Τα κινήματα έκαναν πάντα τη δουλειά τους, αλλά αυτή τη φορά, εξαρτάται από εσάς και μόνο από εσάς, να στείλετε τη συγκεκριμένη επιτροπή πρόωρα στο σπίτι. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, καταθέστε αύριο μια τροπολογία σχετικά με τις περιοχές Natura και το θέμα θα τελειώσει εδώ”.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο επικεφαλής της Νέας Εποχής, Νίκος Μακρίδης, ο οποίος τάχθηκε κατά του έργου, κατά των αποφάσεων σε κλειστά δωμάτια και συντάχθηκε με τον αγώνα της Επιτροπής. Ευχαρίστησε τους βουλευτές για την παρουσία τους αλλά τους τόνισε πως έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν το έργο το οποίο θα επιφέρει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το νομό.

Εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, τόνισαν πως δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2014, πως εξακολουθούν να βρίσκονται ενάντιοι σε μιά τέτοια επένδυση, πως δεν τους έχει δοθεί από την πλευρά της εταιρείας και του δήμου η ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς θα συμβεί.

Στη συνέχεια τοποθετήκαν οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι σε γενικές γραμμές ομολόγησαν 1ον πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο χωριό τους και ευχαρίστησαν την Επιτροπή Αγώνα για την ευκαιρία και 2ον πως νιώθουν προδομένοι επειδή κανένας από την δημοτική αρχή δεν εμφανίστηκε για να αντιπαραθέσει τα δικά της επιχειρήματα.

Ο κύριος Χανδόλιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ της Κάτω Μηλιάς,

“...εμμένουμε στην προ διετίας απόφασή μας ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεθόδευση πώλησης ή παραχώρησης όλου ή μέρους του ιδιόκτητου κοινοτικού δάσους και κατ’ επέκταση βουνού, όπως επιχειρείται με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης. Λυπούμαστε γιατί οι εκλεγμένοι τοπικοί εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης, αντί να προασπίσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα της συλλογικής μας ιδιοκτησίας, όπως προτάσσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, επιρρίπτοντάς μας, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς και την μομφή των «ξεροκέφαλων «Μηλιωτών, γιατί αρνούμαστε να αποδεχτούμε τετελεσμένα καταστροφικά γεγονότα. Τους επιστρέφουμε ακέραιους τους όποιους χαρακτηρισμούς τους και τους ενημερώνουμε ότι στη δημοκρατική πατρίδα μας η ατομική και συλλογική ιδιοκτησία είναι, ευτυχώς, ακόμα σεβαστή και απαραβίαστη. Και οι Μηλιώτες είμαστε συνιδιοκτήτες του κοινοτικού βουνού και δάσους μας των 27 χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, αποκτημένα και διατηρημένη μέχρι σήμερα με αγώνες και ποταμούς αιμάτων και δακρύων. Αυτή την ιερή κληρονομιά δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αφήσουμε να εκποιηθεί και να καταστραφεί αντί πινακίου φακής, δηλαδή αμφιβόλου οφέλους και αναποτελεσματικών υποσχέσεων. “ 'Εκλεισε τέλος, με τη φράση “Όρθιοι στις επάλξεις, Μηλιώτες. Το δάσος μας ανήκει σε εμάς και τα παιδιά μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το χαρίσουμε σε κανέναν. Έχουμε παραδείγματα συμπεριφοράς των προγόνων μας σε ανάλογες περιπτώσεις. Ας τους μιμηθούμε! “

Ο κύριος Γιώργος Μαλάμος, προσπάθησε να υπερασπιστεί την διοίκηση του δήμου Κατερίνης, ως πρώην πρόεδρος του χωριού (και πατέρας της νυν προέδρου η οποία απουσίαζε αν και εκλήθη) τοποθετήθηκε υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης καθώς όπως είπε: “Εγώ δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεν ξέρω τι λένε οι καθηγητάδες που κάποιοι έφεραν εδώ, αλλά το έργο θα φέρει χρήματα σε όλους μας. Μη με ρωτάτε το πώς και το γιατί, εγώ δεν είμαι επιστήμονας αλλά σέβομαι τη μελέτη της εταιρείας. Εγώ δουλεύω με τα χέρια και δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος . Δεν υποστηρίζω το δεν πληρώνω, ούτε τα παιδιά μου τα έκανα δημοσίους υπαλλήλους”.

Θετική εντύπωση έκανε η τοποθέτηση της κυρίας Ειρήνης Μαλάμου, ενεργής Μηλιώτισσας, εκπαιδευτικού και αγρότισσας η οποία μοιράστηκε την εμπειρία την οποία απέκτησε μέσα από εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στη Γερμανία, στη Δανία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης στις οποίες μετά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι ίδιες οι εταιρείες εμφανίζονται μετανιωμένες διότι όπως οι ίδιες πλέον παραδέχονται, οι συγκεκριμένες επενδύσεις κοστίζουν υπερβολικά πολύ ενώ τα οφέλη τους είναι μηδαμινά.

Ως Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, δηλώνουμε απερίφραστα πως για εμάς το θέμα αφορά τις ίδιες μας τις ζωές και τις ζωές των παιδιών μας και δε θα μπούμε στη διαδικασία πολιτικών και κομματικών παιχνιδιών που κάποιοι σίγουρα θα θελήσουν να παίξουν στις πλάτες μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως:

Το υπόψη δασόκτημα ανήκει πλήρως κατά κυριότητα και νομή στην τέως κοινότητα Μηλιάς, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 65/1925 Απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας και σύμφωνα με το Άρθρο 45 παρ. 2 εδάφ. 8 του Ν. 998/79, όπως αντικαταστάθηκε απο το άρθρο 36 του ν. 4280/2014 : "Σε περίπτωση επέμβασης από τρίτους στις ιδιωτικού χαρακτήρα εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου (δηλαδή υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας), απαιτείται και η έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη".

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενημέρωση και όχι μόνο. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Μηλιάς και της γύρω περιοχής να συνταχθούν μαζί μας για ένα κοινό αγώνα κατά των μεγαλοεργολάβων και υπέρ της προστασίας του βουνού μας. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα όσα – μέρες τώρα – έχει κάνει η νομική ομάδα της Επιτροπής Αγώνα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ