Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να φάει φακές, φτιάχνοντάς τις με αυτή τη συνταγή, έχουμε πάρα πολλές ελπίδες να τις φάει και μάλιστα να ζητήσει κι άλλες.
Κι αυτό, γιατί με αυτή τη συνταγή, γίνονται εξαιρετικά νόστιμες και πολύ λαχταριστές!
Κι αυτό, γιατί με αυτή τη συνταγή, γίνονται εξαιρετικά νόστιμες και πολύ λαχταριστές!
Φακές κοκκινιστές
Υλικά
• 300 γραμ. φακές
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες
• 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 δαφνόφυλλα
• 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση• 300 γραμ. φακές
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες
• 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 δαφνόφυλλα
• 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.
Βράζουμε τις φακές, σε νερό που να τις σκεπάζει για 5', τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε και τις φακές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, για 3' ακόμη.
Βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και κρύο νερό, δυο - τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).
Προς το τέλος, ρίχνουμε και το ξύδι.
Μερίδες: 4
Συνοδέψτε τις με ελιές και φέτα.
-- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το πόσο βραστερές είναι οι φακές μας.
faghta-giagias.blogspot.com