Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Κίνητρα για επαναπατρισμό Ελληνίδων και Ελλήνων του εξωτερικού


Στην ελληνική δημόσια σφαίρα δεν είναι λίγες οι τοποθετήσεις ή ακόμη και οι πραγματείες κοινωνικών επιστημόνων, δημοσιογράφων και αναλυτών σχετικά με τη γνωστή διαρροή εγκεφάλων (braindrain) και γενικώς τη διόγκωση της μετανάστευσης Ελληνίδων και Ελλήνων προς χώρες του εξωτερικού. Στη χορεία των πραγματειών αυτών, σε καθαρά ακαδημαϊκό πλαίσιο όμως, έρχεται να προστεθεί μια νέα έρευνα υπό την καθοδήγηση του... 

 
 
 
Αναπληρωτή Καθηγητή τους Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δόκτορος Πολυζωίδη Περικλή* με τη συνέργεια του γράφοντος.

Ηέρευνα αυτή δημοσιεύεται στο International Journal of Business and Social Science και μελετά τα κύματα μετανάστευσης των Ελλήνων από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και το τέλος της 2ης δεκαετίας του 21ου. Επικεντρώνεται δε, στη διερεύνηση των κινήτρων τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικά ως προς τον μόνιμο επαναπατρισμό Ελληνίδων και Ελλήνων που μετανάστευσαν κατά κύριο λόγο τα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Για του λόγου το ακριβές, θεμιτή αν όχι αναγκαία είναι η παρουσίαση των κυριότερων στοιχείων, τα οποία και προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας. Ερωτώμενες και ερωτώμενοι ήταν Ελληνίδες και Έλληνες μετανάστες σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι εννιά στους δέκα ερωτηθέντες θεώρησαν αποτελεσματική τη δυνατότητα ευρέσεως εργασίας. Το ίδιο ποσοστό, τον περιορισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας. Περίπου επτά στους δέκα τη δια βίου εξαίρεση από φορολογία. Λιγότερο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν μέτρα όπως η παροχή κατοικίας (λίγο περισσότεροι από τους μισούς), η δυνατότητα αποφυγής στρατιωτικής θητείας (λιγότεροι από τους μισούς) και (τέσσερις στους δέκα) οι αφορολόγητες μεταφορές κεφαλαίων και η ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές σε παρόμοια ποσοστά αντίστοιχα.

Όπως είναι γνωστό, κυρίως λόγω της δυναμικότητας των κοινωνιών ως σχηματισμοί και της ξεχωριστής φύσης των ανθρώπων που τις αποτελούν, δεν είναι εφικτή η κυριαρχία απαράβατων νόμων και κανόνων στις κοινωνικές επιστήμες όπως συμβαίνει στις θετικές επιστήμες που μελετούν το φυσικό κόσμο. Ωστόσο τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν παύουν να αποτελούν απτά στοιχεία που πηγάζουν από το σήμερα. Τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τέτοια στοιχεία, ενισχύουν και επαληθεύουν τις φωνές οι οποίες καταλογίζουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της καταπολέμησης της ανεργίας, της δημιουργίας επαρκώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας με προοπτικές εξέλιξης και εργασιακής ασφάλειας και τον αποφασιστικό περιορισμό της εν Ελλάδι γραφειοκρατίας που κρατά σε ομηρία την ελληνική οικονομία και καθηλώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (επενδυτές και εργαζόμενους).

Για να επιστρέψουν οι εξειδικευμένοι, επιστήμονες και εργάτες που εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδος, στερώντας με αυτόν τον τρόπο ένα υγιέστατο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εργατικού δυναμικού, χρειάζεται ατσάλινη πολιτική βούληση και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η σημερινή κυβέρνηση και αυτές που θα τη διαδεχθούν έχουν την ευκαιρία μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας να περιορίσουν αλλά και να ανατρέψουν αυτό το φαινόμενο που ματώνει τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά και γιατί όχι, πολιτικά.

Τσερτεκίδης Γεώργιος
Πολιτικός Επιστήμων

*Ο Δρ. Πολυζωίδης Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δ.Π.Θ. Οι έρευνές του εκτός από ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες, αποτελούν πολύτιμες βιβλιογραφικές πηγές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο