Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μ.Τζόνσον: Ο ηγέτης της εργατικής τάξης στην Βρετανία - Πώς θριάμβευσε στην Γηραιά Αλβιώνα ο δεξιός εθνικισμός των Τόρις


Γράφει: Αρης Δημητρακόπουλος

Είναι αναμφισβήτητα ο «Βρετανός Τραμπ» και μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο αναβιώνουν παγκοσμίως την πραγματική Δεξιά.

Οι εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία αλλάζουν, εν πολλοίς, όχι μόνο το μέλλον της χώρας, γιατί ήδη ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε Brexit χωρίς “αλλά”, “ίσως” και “εάν”, αλλά και γιατί οι Εργατικοί που υπέστησαν την πιο βαριά ήττα τους εδώ και 84 χρόνια (από το 1935), πιθανόν οδεύουν σε αλλαγή ηγεσίας.
Αυτό... 

 
 
 
τουλάχιστον προανήγγειλε ο μεγάλος ηττημένος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο «χάρτης» αλλάζει και γιατί η ηγέτης των «ευρωλάγνων» Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεν εξελέγη καν και άρα κινούνται διαδικασίας για την διαδοχή της αλλά και γιατί η ενισχυμένη Νίκολα Στέρτζον με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα ονειρεύονται νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Μέσα στην ημέρα, ο θριαμβευτής Μπόρις Τζόνσον θα πάει στο Μπάκιγχαμ για να πάρει τη νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Και μετά θα βάλει μπροστά τις διαδικασίες για να υλοποιήσει το Brexit.

Η προθεσμία τελειώνει στις 31 Ιανουαρίου και ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό.Βρετανία

Τα exil polls είχαν από την πρώτη στιγμή δείξει πως οι εκλογές στη Βρετανία ήταν ένας θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον και τον Συντηρητικών. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το επιβεβαιώνουν στο έπακρο.

Με βάσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Τόρις κέρδισαν ισχυρή πλειοψηφία και θα έχουν έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Τέτοιον έλεγχο όσο δεν είχε κανένα κόμμα από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ίσως η μεγαλύτερη νίκη του Τζόνσον, πέρα από την πλειοψηφία στη Βουλή, να είναι και το γεγονός πως οι Τόρις σάρωσαν σε εκλογικές περιφέρειες της εργατικής τάξης, οι οποίες ψηφίζουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες Εργατικούς.

Γιατί; Γιατί Εργατικοί σήμαιναν «ΕΕ», και ΕΕ σημαίνει αύξηση των παράνομων μεταναστών και ανεργία... Τόσο απλά.

Οταν στην Ελλάδα η εργατική τάξη στήριζε τα αριστερά ή κεντροαριστερά κόμματα, αυτή την «μικρή» λεπτομέρεια δεν την είχε λάβει καν υπ'όψιν.

Πάντα οι ηγέτες της ευρωπαϊκής δεξιάς στηρίζονταν στην εργατική τάξη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της η «μεσαία» τάξη. Και όταν η μεσαία τάξη «μολύνθηκε» από τις σοσιαλιστικές ιδέες, ειδικά μετά τον Β'ΠΠ, η εργατική τάξη ήταν αυτή που υπέφερε από την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών που ευνοούσαν η μεγαλοαστοί και η κυρίαρχη οικονομική τάξη.

Ο Σίμον Χιξ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο London School of Economics αναφέρει σχετικά:

«Oι νέες έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές και ορισμένες είναι φτωχές περιοχές. Αυτή είναι μια εντελώς νέα βάση των ψηφοφόρων για τους Συντηρητικούς».

Αυτοί ακριβώς οι εργάτες έδωσαν τώρα τη νίκη στον Μπόρις Τζόνσον και αύριο θα δώσουν την νίκη στον Μ.Σαλβίνι και μεθαύριο στην Λεπέν, ενώ αυτή ακριβώς η τάκη έχει «οχυρώσει» πολιτικά Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία κλπ.

Έτσι, οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να υλοποιήσουν το Brexit, το οποίο εγκρίθηκε από το 52% των Βρετανών το 2016, αλλά έκτοτε λόγω της ακατανόητης εκλογής της Τερέζας Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών στην θέση του Κάμερον και την ακόμα πιο ακατανόητη αποχώρηση από το δημόσιο σκηνικό, των ηγετών του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ.

Τώρα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων έναντι 317 που είχαν το 2017 (όταν έκανε πρόωρες εκλογές τη Τερέζα Μέι αλλά το πλήρωσε ακριβά). Οι έδρες του Εργατικού κόμματος μειώνονται στις 203 έδρες (από 262 το 2017).Βρετανία

Οι Συντηρητικοί απέσπασαν μερικές δεκάδες θέσεις από τους Εργατικούς σε παραδοσιακά προπύργια των δεύτερων στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία, όπου πολλοί είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 43,6% των ψήφων, το οποίο δείχνει ότι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταφέρει να λάβει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 32,3%, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα. Ο Κόρμπιν δήλωσε “απογοητευμένος” και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλες βουλευτικές εκλογές, ενώ η θέση του ως ηγέτης του κόμματος κρίνεται πλέον επισφαλής. Το ίδιο, βέβαια, είχε γίνει και μετά τις εκλογές του ’17 αλλά τίποτα δεν άλλαξε.

Απογοητευτικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα για τους τασσόμενους κατά του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 11 έδρες, παρά την προσχώρηση στις τάξεις τους από βουλευτές που εγκατέλειψαν τους Τόρις.

Η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον δεν επανεξελέγη και επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό σε ένα “κύμα εθνικισμού” στην Σκωτία και την Αγγλία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ήδη ότι η Σουίνσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία και ο νέος αρχηγός του κόμματος θα εκλεγεί στις αρχές του 2020.

Μεταξύ των νικητών των εκλογών και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά 13 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 48, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ηγέτη του Νίκολα Στέρτζον να μιλά για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, κάτι απίθανο να το δεχθεί ο Μ.Τζόνσον όμως.

Πάντως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία, οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε δύο. Μαζί τα δύο κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ, βασικά γιατί οι ψηφοφόροι του προτίμησαν να ψηφίσουν μαζικά τον Μ.Τζόνσον και τους συντηρητικούς για να βγάλουν την χώρα σίγουρα εκτός ΕΕ. 
 
pronews.gr