Αναστατωμένοι πολλοί από τα συνεχή τηλεφωνήματα με αριθμούς κλήσης από το εξωτερικό – Υπάρχουν και «θύματα» των απατεώνων που έχουν χάσει χρήματα
Με...
ιδιαίτερη ένταση συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, τα τηλεφωνήματα από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού (0035….) με δήθεν τεχνικούς της Microsoft να ενημερώνουν τα υποψήφια θύματά τους πως εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους και να ζητούν την εγκατάσταση εφαρμογής για να μπορέσουν από μακριά να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή.
Υποτίθεται πως ο λόγος είναι να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά αυτό που θέλουν είναι – πράγματι – να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο smartphone και να «αρπάξουν» ότι προσωπικό δεδομένο βρουν και κυρίως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, τουλάχιστον στα Χανιά, υπάρχουν ήδη «θύματα» των απατεώνων που διαπίστωσαν πως αφαιρέθηκαν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις – με τους κωδικούς των θυμάτων – έγινε μεταφορά χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς τους σε λογαριασμούς σε χώρες εκτός Ελλάδος.
Να σημειωθεί πως στο ηλεκτρονικό σύστημα των τραπεζών, φαίνονται όλα κανονικά και πως τις τραπεζικές πράξεις τις κάνει ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού, αφού οι απατεώνες χρησιμοποιούν τους κωδικούς αριθμούς του.
Έτσι τα χρήματα «χάνονται» εκτός και αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταφέρει να βρει κάποιους, όπως έγινε πρόσφατα με τέσσερα άτομα που εντοπίστηκαν από την Δίωξη.
Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντίδρασης των πολιτών είναι να έχουν οπωσδήποτε τηλεφωνική συσκευή με αναγνώρισης κλήσης και όταν δουν κάποιους τηλεφωνικούς αριθμούς που ξεκινούν από 0035… να μην σηκώσουν καν το τηλέφωνο.
Εάν απαντήσουν στην κλήση (ίσως και λόγο απόκρυψης αριθμού) και ακούσουν κάποιον – κυρίως στα Αγγλικά – να λέει πως είναι τεχνικός της Microsoft ή κάτι ανάλογο, να μην μιλήσουν καθόλου και αμέσως να κλείσουν το τηλέφωνο.
Δείτε την λίστα των χωρών με τους κωδικούς κλήσης που ξεκινούν από 0035:
+350 – Γιβραλτάρ
+351 – Πορτογαλία
+352 – Λουξεμβούργο
+353 – Ιρλανδία
+354 – Ισλανδία
+355 – Αλβανία
+356 – Μάλτα
+357 – Κύπρος
+358 – Φινλανδία
+358 18 – Ώλαντ
+359 – Βουλγαρία
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τις υποθέσεις αυτές, συστήνει στους πολίτες:
• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησής τους,
• να μην πείθονται από παρόμοιες τηλεφωνικές κλήσεις,
• να μην ανταποκρίνονται και να διακόπτουν την επικοινωνία σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις και
• να μην εγκαθιστούν το προτεινόμενο λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης.
ενώ σε περίπτωση εγκατάστασης λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης:
• εάν οι δράστες είναι συνδεμένοι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή, άμεση διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσης,
• άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουν,
• άμεσος έλεγχος του υπολογιστή ή της φορητής συσκευής από αρμόδιο τεχνικό,
• εκτέλεση σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων προγραμμάτων, με χρήση ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
• άμεση επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και επανεγκατάσταση λογισμικού ή στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, άμεση κατάργηση των εγκαταστημένων – προτεινόμενων από τους δράστες εφαρμογών, και
• αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση νέων ισχυρών κωδικών σε όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται στο διαδίκτυο, όπως π.χ. online banking, email(s), social media καθώς και ρύθμιση διαδικασίας επαλήθευσης (2) βημάτων – παραγόντων (two–factor authentication).
Η αστυνομία μάλιστα επανέφερε βίντεο που είχε κάνει πριν από μήνες στο οποίο προειδοποιεί τους πολίτες για τις απάτες