Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη «βουλωμένη» μύτη και το συνάχι


Η βουλωμένη μύτη, μπορεί να είναι χρόνιος «μπελάς» για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Αυτή... 

 
 
 
η μόνιμη αίσθηση δυσφορίας που προκαλεί, ο πονοκέφαλος, η κακή διάθεση και ο εκνευρισμός μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πασχόντων, προκαλώντας και περαιτέρω προβλήματα. Ο ύπνος μετατρέπεται σε μόνιμο άγχος, ενώ η κακή ποιότητά του δεν επιτρέπει στον οργανισμό να ξεκουραστεί όσο είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα να επιτείνονται όλες οι επιμέρους κακές συνέπειες της βουλωμένης μύτης.
Γιατί «κλείνουν» οι ρινικές δίοδοι

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που γίνεται συχνά στην περίπτωση μιας βουλωμένης μύτης, είναι το γεγονός πως ο πάσχων τη θεωρεί αποτέλεσμα της υπερβολικής βλέννας που προκαλείται από το φτέρνισμα και την καταρροή. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές, καθώς το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τη βλέννα, αλλά από φλεγμονή που δημιουργείται στα αιμοφόρα αγγεία της ρινικής κοιλότητας. Η φλεγμονή αυτή της βλεννογόνου που καλύπτει τη μύτη δημιουργείται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η διαστολή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ρινικές εκκρίσεις, δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αέρα και προκαλεί ρινική απόφραξη. Επιπλέον, η φλεγμονή που δημιουργείται στη ρινική κοιλότητα προκαλεί απολέπιση και ξηρότητα στο ρινικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα να είναι εξίσου σημαντική και η ενυδάτωσή του.

Πιθανότερος «ένοχος» το κρυολόγημα

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή τη φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα; Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κυριότερη αιτία πίσω από μία βουλωμένη μύτη είναι το κρυολόγημα. Αυτό σημαίνει πως ευάλωτοι και πιθανοί ασθενείς είναι – κυριολεκτικά – το σύνολο του πληθυσμού. Όλοι μπορούν να αρρωστήσουν από κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα κι έτσι όλοι είναι πιθανό πολύ σύντομα μετά από αυτό, να «αποκτήσουν» μια βουλωμένη μύτη. Πέρα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των προφυλάξεων που παίρνει κανείς κατά του κρυολογήματος, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ώστε να αποφύγει τη ρινική συμφόρηση. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Αποσυμφόρηση και ενυδάτωση χωρίς κορτιζόνη και συντηρητικά

Βάσει αυτού, δημιουργείται μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση για την οποία απαιτείται λύση. Δεν θα πρέπει δηλαδή να στοχεύουμε στην «εξαφάνιση» της βλέννας, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι ουσιαστικά, ανώφελο. Αντίθετα, στοχεύουμε στην απορρόφηση της φλεγμονής των αγγείων, ώστε να απελευθερωθούν έτσι οι ρινικές δίοδοι και να μπορέσει ο ασθενής να αναπνεύσει κανονικά.

Απαιτείται λοιπόν ολοκληρωμένη δράση που αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Ένα οποιοδήποτε ρινικό εκνέφωμα μπορεί να ανακουφίσει τη βουλωμένη μύτη προσωρινά, όμως δεν θα δράσει κατά τον επιθυμητό τρόπο, ώστε να έχει και άμεσα αποτελέσματα αλλά και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα στη ρίζα του. Έτσι συστήνεται ο συνδυασμός της αποσυμφορητικής παραμέτρου με την θεραπεία της φλεγμονής της μύτης, που μπορεί να γίνει με δραστικές ουσίες όπως η ξυλομεταζολίνη.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενυδατώνουμε το ρινικό βλεννογόνο με ουσίες όπως το υαλουρονικό οξύ, ώστε να περιορίσουμε την ξηρότητα που δημιουργείται.

Τέλος, είναι σημαντικό τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της βουλωμένης μύτης να μην περιέχουν κορτιζόνη ή συντηρητικά, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω ερεθισμοί ή ακόμα και επιδείνωση των συμπτωμάτων που ήδη έχει εμφανίσει ο ασθενής.Το πρόβλημα της βουλωμένης μύτης μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, εφόσον λάβουμε υπόψιν μας τις παραπάνω παραμέτρους: Η σωστή αντιμετώπιση δεν γίνεται μόνο με την καταπολέμηση του συμπτώματος αλλά κυρίως με την αντιμετώπιση της αιτίας.