Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μητροπολίτης Νικαίας: Να διαπραγματευτούμε με τους Τούρκους τι;



  
 
    Με επίκαιρα μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία τιμήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νίκαιας... 

 
 
 
 
η μνήμη των Αγίων Αρχιερέων Χρυσοστόμου Σμύρνης, Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στο κήρυγμα του κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος σημείωσε ότι μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του 1993 έχει καθιερωθεί την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Ελλήνων κληρικών και λαϊκών που μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό και την Ελλάδα κατά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
«Η καινούρια πορεία αρχίζει από την αναγνώριση του λάθους και τη μετάνοια»

«Με συγκίνηση ενθυμούμεθα τα μαρτύρια πού υφίσταντο οι Έλληνες αδελφοί μας στα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Η ιστορική μνήμη επιβάλλει να μην λησμονούνται, όχι για να εξάπτονται τα πάθη και να τροφοδοτούνται εκδικητικές τάσεις, αλλά για να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα βάσανα των προγόνων τους. Και βασική προϋπόθεση γι’ αυτό συνιστά η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Μικρασιατών αδελφών μας. Η καινούρια πορεία, ατομική και συλλογική, αρχίζει από την αναγνώριση του λάθους και τη μετάνοια», είπε ο Μητροπολίτης Νικαίας.

«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οικήτορες εκεί από τα προχριστιανικά χρόνια, απόγονοι των μεγάλων Ιώνων Φιλοσόφων και των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, ήσαν αδιαφιλονίκητοι ιδιοκτήτες της γης τους και είχαν απαράγραπτα δικαιώματα.

Οι τραχείς δυνάστες δυσκολεύονταν να εννοήσουν κανόνες δικαίου, αδυναμία που επιβιώνει μέχρι και σήμερα, ενώ φθονούσαν το φιλοπρόοδο πνεύμα των Ελλήνων και δεν ανέχονταν τα ποικίλα κατορθώματά τους.

Έτσι άρχισε η καταπίεση των Ελλήνων, η καταπάτηση των κτημάτων τους, ο αποκλεισμός τους από τη διοίκηση και άλλα συναφή. Διευκόλυνση για τις καταπιέσεις απετέλεσαν τα Τάγματα Εργασίας, τα φοβερά αμελέ ταμπουρού, στα οποία επιστρατεύονταν οι άνδρες, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για βιασμούς και λεηλασίες σε αδύναμες γυναίκες και παιδιά. Μόλις ένας στους είκοσι, από τούς άνδρες κατάφερνε να γυρίσει πίσω ζωντανός.

Στο «Βιβλίο της σκλαβιάς», το γνωστό «Νούμερο 31328», μόνο ο συγγραφέας του Ηλίας Βενέζης, σώθηκε από 23 συγκρατούμενούς του», ανέφερε ο κ. Αλέξιος.

«Ιερό Σφάγιο ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος»

«Με υπόδειξη Γερμανών στρατιωτικών συμβούλων, άρχισαν το 1914 οι διωγμοί των Ποντίων και των Ελλήνων των Παραλίων.

Η τραγωδία κορυφώθηκε το 1922, με μισό εκατομμύριο νεκρούς και τριπλάσιους πρόσφυγες αδελφούς. «Ιερό Σφάγιο» ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, που αρνήθηκε να διασωθεί, όπως είχε πράξει εκατό χρόνια πριν, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.

Ο Νουρεντίν πασάς τον παρέδωσε στον αφιονισμένο όχλο, ο οποίος του έκοψε μύτη και αφτιά, του έβγαλε τα μάτια, του ξερίζωσε τη γενειάδα και τον έδεσε σε άλογο, για να ποτίσει με το αίμα του τα καλντερίμια της Σμύρνης, όμορφης πρωτεύουσας της Ιωνίας, πού ὁ μέγας Ιεράρχης ευλογούσε και αγίαζε ως τότε. Πλάι του και άλλοι Ιεράρχες, ιερείς και μοναχοί και άπειροι πιστοί», σημείωσε.
«Οι Μικρασιάτες Νεομάρτυρες έγιναν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού»

«Τιμώντας τη μνήμη τους, αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου διατήρησαν τη φλόγα της πίστης, τα ελληνικά ήθη και έθιμα και υπήρξαν φορείς πολιτισμού, τον οποίο μετέφεραν στον εθνικό κορμό, ποτίζοντας τα βασιλικά τους με τα δάκρυά τους.

Σήμερα καμαρώνουμε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να κρατάνε περήφανα τα λάβαρα των Συλλόγων τους. Οι Νεομάρτυρες Κληρικοί και λαϊκοί θανατώθηκαν, αλλά δεν χάθηκαν. Έγιναν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

«Να διαπραγματευτούμε τι;»

«Εφέτος στην πικρή εκείνη ανάμνηση προστίθεται ένας ακόμη ψυχικός πόνος. Ο Ασιάτης δυνάστης, κηλιδώνοντας ακόμη και την ιστορία του λαού του, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Γνώριζε πως εκεί χτυπά η καρδιά μας, η καρδιά των Ορθοδόξων, των Πανελλήνων, όλου του χριστιανικού και πολιτισμένου κόσμου και ενήργησε προκλητικά, προσβάλλοντας όλο τον κόσμο.

Παράλληλα δεν παύει να επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, αγνοώντας και θέλοντας να καταργήσει την ειρηνική συνθήκη της Λωζάνης του 1923, που προσδιορίζει τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, με την υπογραφή και της ίδιας της Τουρκίας και άλλων συμμάχων, που τώρα μας καλούν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να διαπραγματευτούμε.

Να διαπραγματευτούμε τι;!!! Και μιλούν οι γείτονές μας για γαλάζια πατρίδα. Το άκρον άωτον της μισαλλοδοξίας!!!», τόνισε ο κ. Αλέξιος.

«Ο Κύριος να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας»

«Προσευχόμαστε τούτες τις δύσκολες ώρες ο Κύριος να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας, που προασπίζονται στον Έβρο και το Αιγαίο τα ιερά και τα όσια. Εύχομαι ο Πανάγιος Θεός με το φως της αληθείας Του να χαρίσει σε όλους υπομονή και ελπίδα, αλλά και να δώσει την επιπόθητη λύση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα που ταλανίζεται από τη θανατηφόρα πανδημία», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Νικαίας.

Επίσης συνεχάρη τα παιδιά που εισήχθησαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους αγωνιστές γονείς τους.

Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Παράλληλα έστειλε μήνυμα με την ευκαιρία της αυριανής ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς, η Εκκλησία και εγώ ο ίδιος προσωπικά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην νεολαία μας, ναι σε σας παιδιά μου, ότι θα τηρήσετε τις αποφάσεις των επιστημόνων για την οικογενειακή πρώτον υγεία και κατ’ επέκταση την υγεία της κοινότητάς μας.

Γνωρίζω ότι είναι μία δύσκολη χρονιά φέτος, γι’ αυτό εύχομαι στους μαθητές, στους δασκάλους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας, υγεία, δύναμη και προ πάντων υπομονή με τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος.

Το «παρών» στην Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τους Μικρασιάτες Μάρτυρες ήταν ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων και πλήθος πιστών.

Να σημειωθεί ότι την διάρκεια της Θείας Λειτουργία ο Μητροπολίτης Αλέξιος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Σεραφείμ, ενώ ευχήθηκε στον νεοχειροτονηθέντα οι Άγιοι Μάρτυρες, τους οποίους τιμά σήμερα Κυριακή προ της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού η Εκκλησία, να τον ενισχύουν στην πορεία της ζωής του. 
 
 Θοδωρής Ασβεστόπουλος       

kanaliena.gr