Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο Γκράτσι, ο Μεταξάς, ο Θεός και η ιστορία…

 

 
Την 28η Οκτωβρίου του 1940, στις 3 το πρωί, ο Ιταλός πρεσβευτής παρέδωσε το γνωστό τελεσίγραφο στον τότε κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά.  Μέσα σε ένα δωμάτιο,  ο Γκράτσι, ο Μεταξάς, ο Θεός και η ιστορία. Ο Μεταξάς, απάντησε στο τελεσίγραφο της Ιταλίας «Alors, c'est la guerre», δηλαδή ‘’λοιπόν  πόλεμος’’.   

Ένας ηρωικός λαός, όπως ο Ελληνικός λαός, την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, είχε έναν ηγέτη αντάξιό του, ο οποίος.. 


 

 

κοινοποίησε στον εισβολέα, αυτό που θα απαντούσε ο ίδιος ο λαός, εάν είχε ερωτηθεί.   Εκείνες τις ώρες ο Μεταξάς έζησε 1000 ζωές. Είχε την ευλογία να του δώσει η μοίρα την ευκαιρία να γράψει το ΟΧΙ και το όνομά του με χρυσά γράμματα στην χιλιετή ιστορία του γένους μας. «Θα νικήσωμεν! Αλλά δια τους Έλληνας Υπέρ την Νίκη η Δόξα»  

 Ο ηγέτης, ο ρόλος της προσωπικότητας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το γεγονός. Μπορούμε άραγε να μιλήσουμε για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως  χωρίς να αναφερθούμε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;  Μπορούμε να μιλήσουμε για την μάχη των Θερμοπυλών χωρίς να αναφέρουμε τον Λεωνίδα; Για την μάχη του Μαραθώνος χωρίς να αναφέρουμε τον Μιλτιάδη; Μανιάκι χωρίς Παπαφλέσσα ή Δερβενάκια χωρίς Κολοκοτρώνη;   

 Το ΟΧΙ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, εάν κατανοήσουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στον κόσμο. Ο Άξονας, είχε ήδη καταλάβει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Δανία, την Γαλλία και υπήρχαν ευμενώς ουδέτερες προς τον εχθρό άλλες χώρες  όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ρωσία (σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ – Μολώτοφ). Συνεπώς σε όλη την Ευρώπη επικρατούσαν οι δυνάμεις του Άξονα και οι χώρες καταλαμβανόταν η μία μετά την άλλη.
 

 Σε αυτήν την υπερδύναμη, οι πρόγονοί μας, δια του τότε κυβερνήτη τους, απάντησαν ΟΧΙ. Την ώρα δηλαδή κατά την οποία η Δανία παρέδιδε την χώρα αμαχητί σε έναν Γερμανό μοτοσυκλετιστή που παρέδιδε το τελεσίγραφο, τα Ελληνόπουλα κατατρόπωσαν την υπερδύναμη, τότε, Ιταλία στα βουνά της Ηπείρου.
Σήμερα ο Ελληνικός λαός, ακόμα και σε δημοψηφίσματα, απαντά ΟΧΙ και οι ηγέτες του πράττουν το ακριβώς αντίθετο. Ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στα μνημόνια, είπε ΟΧΙ στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, λέει ΟΧΙ στις προκλήσεις των καιρών αλλά δεν έχει ηγέτες να αποτυπώσουν το θέλημά του.   Περιμένω τους άνδρες και τις γυναίκες που θα έρθουν από το μέλλον, με συνείδηση του παρελθόντος, για να ξεκαθαρίσουν  το παρόν.  

Ζήτω το ΟΧΙ των ΕΛΛΗΝΩΝ! 

 Θωμάς Αναστασιάδης 

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ