Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μια μεγάλη τραγωδία: Αρμένιοι έκαψαν το χωριό τους για να μη το παραδώσουν στους Αζέρους αλλά...


   

Μια τραγωδία ενδεικτική της έλλειψης «καθαρού μυαλού» των Αρμένιων στο πρόσφατο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν που στοίχισε την... 

 

 

εδαφική κυριαρχία της Αρμενίας σε ένα μεγάλο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συνέβη στο χωριό Χαρεκτάρ: Οι Αρμένιοι κάτοικοί του είχαν την πληροφόρηση από το Ερεβάν ότι το χωριό τους περιλαμβάνεται στα εδάφη που παραχωρούνται στο Αζερμπαϊτζάν.
Και έσπευσαν να το κάψουν πριν πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς!



Όμως η ενημέρωση που έλαβαν από το Ερεβάν ήταν λανθασμένη!

Στην συμφωνία Αρμενίας-Αχερμπαϊτζάν με εγγυητή την Ρωσία το χωριό αυτό παρέμεινε στην Αρμενία ή για να ακριβολογούμε στην κυριαρχία του αυτόνομου αρμενικού Αρτσάχ!

Το απίστευτο λάθος είναι της αρμενικής κυβέρνησης, η οποία ερμήνευσε εσφαλμένα τις συμφωνίες που υπέγραψε η ίδια και το αποκάλυψε ο Αρμένιος πολιτικός επιστήμονας Samvel Meliksetyan.

Πώς έγινε το τραγικό λάθος: Η αρμενική κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο οικισμών που πρέπει να εγκαταλειφθούν από τους Αρμένιους.

Το χωριό Χαρεκτάρ ήταν επίσης στη λίστα. Επομένως, οι κάτοικοί του άρχισαν να καίνε και να διαλύουν τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούσαν.

Αλλά τους είχαν ενημερώσει λανθασμένα: Η περιοχή Kalbajar, όπου βρίσκεται το χωριό Χαρεκτάρ («Charektar»), τέθηκε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στις 25 Νοεμβρίου.

Όχι το χωριό αυτό! 



Το ίδιο συνέβη και στο χωριό Ακαναμπέρντ, αλλά εκεί ζούσαν ελάχιστοι άνθρωποι περίπου 40 άτομα.

Οι κάτοικοι, αφού έκαψαν το χωριό τους άφησαν μερικούς γέροντες και έφυγαν πρόσφυγες στην Αρμενία. Αλλά όταν επιχείρησαν εν συνεχεία να μάθουν για την τύχη των γερόντων, τους πληροφόρησαν ότι κανένας Αζέρος στρατιώτης δεν είχε μεταβεί στο χωριό! Ούτε καν Ρώσος της ειρηνευτικής δύναμης.

Το χωριό ήταν και παρέμεινε στην κυριαρχία της κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή Αρτσάχ όπως το λένε οι Αρμένιοι

«Φταίει ο Υπουργός Παιδείας, ή ήταν λάθος του υπουργού Οικονομικών που παραιτήθηκαν; Ή φταίνε οι χωρικοί; Αλλά σε καμία περίπτωση το ανώτατο κύριο Γαϊδούρι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Ν.Πασινιάν, όπως σημειώνει το Βαλκανικό Περισκόπιο.