Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Αυτή είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν για την Ελλάδα


Νίκος Χειλαδάκης
 
 Το τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος συνηθίζει να αναφέρει τον όρο Mavı Vatan δηλαδή η Γαλάζια Πατρίδα της καρδιάς του και το ερώτημα είναι τι ακριβώς εννοεί σε σχέση με την χώρα μας η οποία είναι από τους πρώτους στόχους αυτής της αναφοράς

Σε... 
 
 
 
μια βαρυσήμαντη συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν στο αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε νύξη για την αναγέννηση της Οθωμανικής εποχής, της λεγόμενης «Παξ Οτομάνα» στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η Τουρκία, γεγονός που επιβεβαιώνει τις επεκτατικές τάσεις που έχουν παγιωθεί στην Άγκυρα και χρησιμοποιούν σαν όργανο προώθησης των θέσεων τους την γεωστρατηγική αναβάθμιση, όπως πιστεύουν της χώρα τους, αλλά και την πολιτική των λεγόμενων «ανοιγμάτων».

Όσον αφορά δε τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με μια αναλυτική έκθεση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου κατά παραγγελία του Ερντογάν που είχε συνταχθεί εδώ και δυο χρόνια σχετικά με τις τουρκικές θέσεις που είναι οι εξής :

1) Αφοπλισμός των ελληνικών νησιών και μεγαλύτερη οικονομική τους σύνδεση με την Τουρκία.

2) Αναγνώριση επίσημης τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα. Όσον αφορά την δυτική Θράκη σταδιακή εγκαθίδρυση καθεστώτος συνδιοίκησης.

3) Διάλογος για το καθεστώς κυριαρχίας 150 περίπου νησιών και βραχονησίδων, που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ασαφές,

4) Περιορισμός του εθνικού εναερίου χώρου στα έξη ναυτικά μίλια, όπως είναι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα και οριστική αποποίηση της προοπτικής επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων.

5) Συνεργασία για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου και εδώ, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα, ήδη η Τουρκία έχει προχωρήσει μονομερώς στον τομέα αυτό.

6) Αναθεώρηση όλων των ιστορικών απόψεων σχετικά με τις γενοκτονίες των Χριστιανών της ανατολής και αποδοχή της «ιστορικής αλήθειας» ότι στην Μικρά Ασία και οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία σε βάρος του τουρκικού πληθυσμού το 1920-22.

7) Στενότερη συνεργασία των δυο χωρών στην εντατικοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθαρή θέση κατά των απόψεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν απλώς μια σύνδεση Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όπως Γαλλία και Γερμανία).

Για όλα αυτά εμείς που είμαστε;

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος