Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Μπαλτάκος για πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική: «Η ΝΔ μπορεί να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένη»


     
  Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Deal» αναλύει τις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλει προσοχή «μην πάει για μαλλί και βγει κουρεμένη».

Συγκεκριμένα, ο...  

 
κ.Μπαλτάκος υποστηρίζει πως δεν αποκλείεται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ 25 να συσπειρωθούν μετά τις εκλογές και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει ένα «Βατερλώ» για τη ΝΔ.

Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Μπαλτάκου:

«Στην "Τέχνη του Πολέμου" το λέει με σαφήνεια: "Ποτέ μην επιλέγεις μάχη που δεν έχεις ήδη κερδίσει". Αλλιώς, δεν είσαι πολεμιστής. Είσαι τζογαδόρος. Διαβάζουμε για πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Τι σημαίνει, όμως, απλή αναλογική; Το 37% του 300 είναι 111, όχι 153. Αυτό σημαίνει Στην επόμενη κατανομή, λόγω των κομμάτων που δεν θα μπουν στην Βουλή, κάτι παραπάνω Θα "τσιμπήσει" η Ν.Δ. και Θα φθάσει, μίνιμουμ, τις 120 έδρες .

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η αντιπολίτευση Θα έχει, μάξιμουμ, 180 έδρες. Θα την κάψουμε, λοιπόν, την απλή αναλογική, με πρόωρες εκλογές ή Θα καούμε εμείς οι ίδιοι; Στην Ν.Δ. βλέπουν την διαφορά των 17 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνονται ανακουφισμένοι. Σωστό, αν έχεις το μπόνους των 50 εδρών. Την πρώτη Κυριακή, όμως, την Κυριακή που Θα "κάψουμε" την απλή αναλογική, η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ δεν Θα παίζει κανένα ρόλο. Ο Μητσοτάκης Θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και, φυσικά, Θα παραδώσει την εντολή. Άλλωστε, ούτε οι έδρες του ΚΙΝΑΛ Θα επαρκούν, ακόμα και αν όλοι οι βουλευτές του κόμματος αυτού δεχθούν να συμπράξουν με την Ν.Δ., πράγμα απίθανο.

Θα κληθεί, αμέσως μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν νομίζω ότι αυτός θα αποποιηθεί την εντολή. Αντίθετα, θα καλέσει το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, αν το κόμμα αυτό είναι στη Βουλή, να συμπράξουν για μία "προοδευτική διακυβέρνηση".

Αν τα κόμματα αυτα δεχθούν, η Ν.Δ. Θα τεθεί στο περιθώριο δύο χρόνια πριν την λήξη της τετραετίας. Είναι δύσκολο, αλλά είναι και εφικτό. Αν δεν δεχθούν, η απομείωση των ποσοστών τους την άλλη Κυριακή Θα είναι σημαντική και ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένος. Το ΚΚΕ, όσο και αν αποκηρύσσει, μετά βδελυγμίας, τον ρεφορμισμό, μπορεί να έχει πια συνειδητοποιήσει ότι επανάσταση σε χώρα ΝΑΤΟ - ΕΕ μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Το ΚΙΝΑΛ, πάλι, στην βέβαιη πρόσκληση Τσίπρα, Θα κοντοσταθεί, θα σαστίσει και Θα διασπασθεί.

Αν πει όχι δεν Θα ξαναδεί εξουσία, αφού η πανίσχυρη την δεύτερη Κυριακή Ν.Δ. δεν Θα το έχει πια ανάγκη. Θα προτιμήσει το ΚΙΝΑΛ να χάσει έδρες, με την ενισχυμένη αναλογική, φέρνοντας, ταυτόχρονα, για τα καλά πια, την Δεξιά στην εξουσία; Άλλωστε μη πάμε μακριά: ήδη τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε ότι στον "πρωινό καφέ" της Κουμουνδούρου, ο Τσίπρας είπε: " Υπό αυτή την έννοια το αίτημα για μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την ίδια την κοινωνία". Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά, αποφάνθηκε ότι: " ....η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνει μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης".

Άρα τα γραφόμενα και θρυλούμενα για εκλογές τον Σεπτέμβριο με σκοπό να μην " εγκιβωτισθεί " η κόπωση του εκλογικού σώματος από την πανδημία και να "καεί ", παράλληλα, η απλή αναλογική, μπορεί να οδηγήσουν σε στενωπό, αντί για Λεωφόρο. Χρειάζεται πολλή προσοχή, πολλή περίσκεψη, ακριβής πληροφόρηση, βαθιά διερεύνηση και πολύπλευρος σχεδιασμός. Μη πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι....»