Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη. 6 επικίνδυνα λάθη που κάνετε με τις θήκες φακών επαφής


 
  Η όραση για πολλούς θεωρείται η βασικότερη αίσθηση του ανθρώπου και η τήρηση των κανόνων υγιεινής για τα μάτια σας είναι απαραίτητη για τη διατήρησή της. Ιδιαίτερα για τους χρήστες φακών επαφής. Η...  
 
 
χρήση φακών ενέχει αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων εφόσον δεν τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Εκτός το σχολαστικό καθαρισμό του φακού θα πρέπει να δίνουμε έμφαση και στη σωστή συντήρηση της θήκης των φακών επαφής.


Διαβάστε παρακάτω 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι χρήστες με τις θήκες των φακών τους

1. Δεν πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε την θήκη




Εάν θέλετε το καλύτερο για τα μάτια σας θα πρέπει να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο καθαρά όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τους φακούς σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν πιάσετε την θήκη των φακών. Εάν δεν πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε την θήκη, θα μπορούσατε να εναποθέσετε μικροοργανισμούς πάνω ή και μέσα σε αυτή.

2. Δεν πλένετε την θήκη σας μετά από κάθε χρήση

Σκεφτείτε τη θήκη φακών επαφής σας σαν ένα μικρό πιάτο, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν εκεί και να αναπτυχθούν αν δεν την καθαρίζετε τακτικά. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζετε αλλά οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε την θήκη σας μετά από κάθε χρήση.

3. Κάθε φορά που ξεπλένετε τη θήκη σας, χρησιμοποιείτε νερό βρύσης αντί για διάλυμα φακών επαφής.

Όταν σκέφτεστε πώς να πλένετε κάτι, η πρώτη σκέψη είναι να το βουτήξετε σε νερό. Αυτή είναι συνήθως μια καλή κίνηση, αλλά όχι όταν πρόκειται για τους φακούς επαφής. Η χρήση νερού της βρύσης στη θήκη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κερατίτιδας Acanthamoeba, μια σοβαρή λοίμωξη του κερατοειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι πόνος στο μάτι, ερυθρότητα, θολή όραση, αίσθηση ότι έχετε κάτι στο μάτι σας και ευαισθησία στο φως. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το νερό της βρύσης να αγγίξει οτιδήποτε έχει να κάνει με τους φακούς σας, συμπεριλαμβανομένης και της θήκης.




4. Δεν αγοράζετε νέα θήκη φακών επαφής τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα υγρά συντήρησης έχουν θήκη για τους φακούς. Μην το αμελείτε.

5. Κρατάτε το παλιό υγρό στη θήκη αντί να το αντικαταστείτε κάθε φορά

Όταν κρατάτε στη θήκη υγρό την κάνετε ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως τα βακτηρίδια και οι μύκητες. Το σωστό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει όλο το παλιό υγρό από τη θήκη κάθε φορά, στη συνέχεια να προχωρήστε με το πλύσιμο και τελικά να προσθέσετε νέο υγρό για την αποθήκευση των φακών σας.




6. Κρατάτε την θήκη σας στο μπάνιο αντί σε ένα λιγότερο υγρό περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών κρατάνε τις θήκες στο μπάνιο. Φυσικό από τη μία αυτό ακούγεται πολύ λογικό αλλά δεν είναι ότι καλύτερο. Το πρόβλημα είναι ότι η θήκη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί όταν την κρατάτε σε υγρό περιβάλλον όπως το μπάνιο σας. Σίγουρα η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη και οι περισσότεροι θα εξακολουθούν να κρατάνε τις θήκες στο μπάνιο, αλλά αν ανησυχείτε και θέλετε να κρατήσετε τα μάτια σας όσο πιο ασφαλή γίνεται, προσπαθήστε να αποθηκεύσετε την θήκη φακών επαφής σε καθαρό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον.

πηγη://lenshop.gr