Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η ψηλότερη θαλάσσια πυραμίδα στον κόσμο αναδύεται από τα νερά του Ειρηνικού



Απομεινάρι ενός ηφαιστείου που χρονολογείται πριν 7 εκατομμύρια χρόνια

  Βαθιά στον Ειρηνικό Ωκεανό βρίσκεται μια τεράστια πέτρινη πυραμίδα, που μοιάζει να αναδύεται από το νερό προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Η... 


 

τοποθεσία της σχεδόν στη μέση του πουθενά εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με την δημιουργία της, ενώ η θέασή της, έτσι δραματική και επιβλητική όπως είναι, στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.


Η πέτρινη πυραμίδα που αναδύεται από τα νερά του Ειρηνικού

Σε απόσταση περίπου 23 χλμ. ανατολικά του Lord Howe Island η πυραμίδα του Ball υψώνεται περίπου 550 μέτρα από το νερό, με συνολικό μήκος 1.100 μέτρων, κάτι που την καθιστά την ψηλότερη, θαλάσσια πυραμίδα στον κόσμο. Αυτός ο εντυπωσιακός βραχώδης σχηματισμός είναι ορατός από το Mount Gower Track στο νησί Lord Howe και ανακαλύφθηκε το 1788 από τον υπολοχαγό του Βασιλικού Ναυτικού Henry Lidgbird Ball, στον οποίο οφείλει και την ονομασία του.

Ο άγονος, βραχώδης κώνος ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, που αποτελεί το υπόλοιπο ενός ηφαιστείου, θεωρήθηκε ότι δεν είχε ζωή μέχρι το 2001, όταν μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε σε αυτόν το πιο σπάνιο έντομο του κόσμου. Γνωστό ως «tree lobster» (αστακός δέντρων) εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 1918, καθώς ο πληθυσμός του είδους καταστράφηκε από τους μαύρους αρουραίους που εισήχθησαν στο νησί όταν ένα πλοίο εφοδιασμού προσάραξε στις ακτές του εκείνη τη χρονιά.




Ωστόσο, 27 έντομα από αυτά ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε ανατρέφονται σε αιχμαλωσία, αναφέρει το atlasobscura.com.

Η πρώτη προσπάθεια για να αναρριχηθεί κανείς σε αυτόν τον άκρως εντυπωσιακό βράχο πραγματοποιήθηκε το 1964, ωστόσο η ομάδα δεν τα κατάφερε γιατί έμεινε από προμήθειες στη διαδρομή και αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 1965 τέσσερις ορειβάτες έγιναν οι πρώτοι που κατάφεραν να θαυμάσουν τον Ειρηνικό από την κορυφή της πυραμίδας, ενώ το 1979 ακόμη μία ομάδα βρέθηκε σε αυτήν. Ωστόσο, το 1982 η αναρρίχηση απαγορεύτηκε βάσει τροποποιήσεων του Lord Howe Island Act, ενώ σήμερα μετά από συγκεκριμένη αίτηση ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναρριχηθούν στον τεράστιο βράχο.