Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Το Κόσοβο αντιτίθεται στην συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια»


   Η Πρίστινα ασκεί κριτική στα Τίρανα για φιλοσερβική πολιτική

Η πρόσφατη συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Σκοπίων φαίνεται πως δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνο το Κοσσυφοπέδιο το οποίο πασχίζει πάση θυσία, πρώτον να αναγνωριστεί από... 
 
 
όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και δεύτερον να επιδιώξει να αναγνωρίσει και γενοκτονία από την Σερβία, παραβλέποντας τα εγκλήματα από την δική του πλευρά.

Εκείνο που τώρα πια αποτελεί πρόβλημα για τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, είναι η στάση του Ράμα, η οποία μοιάζει να αποκόπτει την Αλβανία από το Κόσοβο.

Επίσης ο Κούρτι επικρίνοντας τη συμφωνία και το όνομά της, είπε ότι «μοιάζει περισσότερο με ανοιχτά Βαλκάνια σε ανατολικές επιρροές, ειδικά από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, καθώς και με ανοιχτά Βαλκάνια στην αυτοκρατορία, τη διαφθορά, τους εγκληματίες πολέμου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Kosovapress, ο Κούρτι θεώρησε την αποτυχία της Σερβίας να αντιμετωπίσει το παρελθόν ως το κύριο πρόβλημα των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν είχε δείξει τύψεις για τους 4 πολέμους που προκάλεσε τη δεκαετία του 1990.

«Η κοινή αγορά πρέπει να συνοδεύεται από την αντιμετώπιση του παρελθόντος, τον εκδημοκρατισμό των χωρών μας και το κράτος δικαίου», είπε.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, ο Κούρτι τις θεώρησε ως αδελφικές σχέσεις, μεταξύ των πολιτών ενός έθνους, οι οποίες δεν εξαρτώνται από τους πολιτικούς.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, οι πολίτες και των δύο χωρών έχουν αδελφικές σχέσεις, ενώ οι πολιτικοί, είτε είναι πρωθυπουργοί όπως ο Έντι Ράμα και το έργο μου παραμένει μόνο για να εκπροσωπήσει αυτή τη θέληση και το συμφέρον των πολιτών», δήλωσε ο Κούρτι.

Ο Κούρτι επέκρινε από την αρχή το έργο Μινισένγκεν, στο οποίο έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα η Αλβανία, η πΓΔΜ και η Σερβία, χαρακτηρίζοντάς την ως πρωτοβουλία «χωρίς όραμα».

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ενταθεί και το κενό της ΕΕ έρχονται να το καλύψουν τόσο η Κίνα με την Ρωσία, όσο και η Τουρκία που ήδη επηρεάζει με κάθε τρόπο την Αλβανία.

Πηγή: Χιμάρα