Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Τέσσερα μέρη στην Ελλάδα που το χειμώνα είναι σκέτη μαγεία - Για χειμερινές αποδράσεις που μένουν πραγματικά αξέχαστες

 
 
  Υπάρχουν κάποια μέση στην Ελλάδα που στη συνείδηση των περισσότερων έχουν ταυτιστεί με το χειμώνα. Κι αυτό όχι γιατί το επιδιώκουν, αλλά γιατί...   

 
η συγκεκριμένη εποχή του χρόνου -πολλές φορές ακόμη και με χιόνι- τους δημιουργεί μια ιδιαίτερη μαγεία και γοητεία, στην οποία είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί.

Νυμφαίο, Φλώρινα



Το Νυμφαίο, όχι άδικα, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το στολίδι της Φλώρινας, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι και συναντάται σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων. Σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο ολόγυρά του. Μια εικόνα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη. Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

Καστοριά



Η αθεράπευτα ρομαντική Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες, κατά κοινή ομολογία, πόλεις της βόρειας Ελλάδας, και ο χειμώνας είναι η αλήθεια ότι της ταιριάζει πολύ. Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (2 ώρες περίπου με το αυτοκίνητο) συναντά κανείς την πλανεύτρα πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της. Η περίφημη Λίμνη Ορεστιάδα και η παραλίμνια βόλτα αποτελούν μία από τις πιο ρομαντικές εμπειρίες που θα βιώσει κανείς εδώ, ενώ μια βόλτα στο Ντολτσό και το Αποζάρι, τις γραφικές γειτονιές της Καστοριάς, μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

Ελάτη- Περτούλι, Τρίκαλα




Η Ελάτη και το Περτούλι, τα «δίδυμα» χωριά των Τρικάλων κάθε χειμώνα προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες οι οποίοι τα επιλέγουν για να απολαύσουν το χειμερινό τους τοπίο σε όλο του το μεγαλείο. Πρόκειται για τα πιο γνωστά χωριά του Κόζιακα, τα οποία συναντώνται σε υψόμετρο 938 και 1.200 μέτρων αντίστοιχα. Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το Περτούλι εκείνο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Πρόκειται για δύο πετρόχτιστους παραδοσιακούς οικισμούς, που αποτελούν ιδανική επιλογή για τους εκδρομείς της περιοχής που θέλουν να βρίσκονται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Φιδάκια, Ευρυτανία



Τα Φιδάκια σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, σας υποδέχονται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, «παραδομένα στην «αγκαλιά» της φύσης. Το χωριό είναι ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, γι’ αυτό και η είσοδος των αυτοκινήτων σε αυτόν απαγορεύεται. Πρόκειται στην κυριολεξία με ένα χωριό κόσμημα. Πέτρινα σοκάκια, κτίρια, πλατείες και βρύσες συνθέτουν την υπέροχη εικόνα του με το χρόνο εδώ να κυλά νωχελικά, δίνοντας την αίσθηση ότι έχει σταματήσει. Στα όσα σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψει κανείς εφόσον βρεθεί εδώ η επίσκεψη στη θέση Τσαγκαράλωνα, λίγα λεπτά έξω από το χωριό, όπου η απεραντοσύνη της λίμνης Κρεμαστών απλώνεται απλόχερα στα πόδια του.