Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο στον κόκκινο βράχο και προκαλεί δέος


 

Πώς κατάφεραν και έχτισαν την Παναγία της Έλωνας;

  Εκκλησίες μικρές ή μεγαλύτερες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, εύκολα ή δύσκολα προσεγγίσιμες. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα συναντήσεις σίγουρα διάφορους ναούς με τον καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Ένα από... 
 
 
αυτά τα μοναστήρια προκαλεί δέος μόλις το αντικρίζεις και είναι κυριολεκτικά σφηνωμένο μέσα σε έναν κόκκινο βράχο. Ο λόγος για το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας το οποίο βρίσκεται στον Πάρνωνα και σίγουρα εντυπωσιάζει όποιον βρίσκεται εκεί αλλά και όσους το θαυμάζουν από φωτογραφίες. Η θέση του μοναστηριού κυριολεκτικά μέσα στο βράχο σου θυμίζει τα Μετέωρα και σε κάνει να απορείς πώς κατάφεραν να το χτίσουν εκεί πριν από τόσα χρόνια.
Παναγία Έλωνα: Το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο στον κόκκινο βράχο και προκαλεί δέος




Η Μονή της Παναγίας της Έλωνας στην Αρκαδία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα του οποίου η ιστορία ξεκινάει αιώνες πριν. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία της ξεκινάει πίσω στο 1300. Εκεί σε αυτή την απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων στο Λεωνίδιο. Η ιστορία λέει ότι κάποτε οι βοσκοί που βρίσκονταν στην περιοχή είχαν δει φως σε αυτό το δυσπρόσιτο μέρος που είναι σήμερα το μοναστήρι. Και ενώ στην αρχή δεν έδωσαν σημασία, στη συνέχεια σκέφτηκαν να αναζητήσουν την πηγή του φωτός στην απόκρημνη πλαγιά του Πάρνωνα. Κατέφυγαν τότε στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού για να τον συμβουλευτούν. Τελικά και μετά από έρευνα που έκανε όλο το χωριό διαπίστωσαν ότι το φως στον κόκκινο βράχο ήταν από ένα καντήλι αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Η προσέγγιση όμως ήταν πολύ δύσκολη.





Ταυτόχρονα, στην περιοχή σκήτευαν δύο μοναχοί, ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος από τους οποίους ο επίσκοπος ζήτησε να εγκατασταθούν ακριβώς εκεί που βρέθηκε η εικόνα. Τελικά και με την βοήθεια όλων των κατοίκων της περιοχής οι δύο μοναχοί όχι μόνο πήγαν αλλά κατασκευάσουν ένα μικρό εκκλησάκι και δύο κελιά. Αυτή ήταν και η πρώτη κατασκευή της μονής. Σταδιακά η μονή άρχισε να επεκτείνεται και να φτάσει με την πάροδο των ετών στην σημερινή της μορφή, σφηνωμένη στον κόκκινο βράχο. Το σημερινό κτίσμα χρονολογείται, όπως αναφέρει πινακίδα στην κεντρική είσοδο, περίπου στο 1809. Είναι η μονή που χτίστηκε επάνω στα θεμέλια του προηγούμενου κατεστραμμένου ναού. 

Οι ιδιαιτερότητες της μονής στην Αρκαδία




Φυσικά το συγκεκριμένο μοναστήρι, η Παναγία Έλωνα έχει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του σημείου που έχει κατασκευαστεί. Αρχικά το μοναστήρι δεν έχει ούτε τρούλο αλλά ούτε και αγιογραφίες. Το τέμπλο του ναού είναι, επίσης, πολύ ξεχωριστό μιας και είναι σκαλιστό με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη σε ξύλο καρυδιάς.

Στην Αρκαδία υπάρχουν κι άλλες εντυπωσιακές εκκλησίες οι οποίες προκαλούν δέος. Εκεί βρίσκεται, εξάλλου, και η Μονή Φιλοσόφου, το «Κρυφό Σχολειό» της Αρκαδίας. Μια καθηλωτική στην όψη μονή στη Χαράδρα του Λούσιου.

exploringgreece.tv