Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ένας «πολύχρωμος» Παρθενώνας στην καρδιά της Μελβούρνης


Με πρωτοτυπία και τιμώντας τον Παρθενώνα, στον Grollo Equiset Garden της National Gallery of Victoria στη Μελβούρνη, μια νέα έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις συνέπειες του χρόνου σε όλα τα αρχιτεκτονήματα

Με...    


 

πρωτοτυπία και τιμώντας τον Παρθενώνα, στον Grollo Equiset Garden της National Gallery of Victoria στη Μελβούρνη, μια νέα έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις συνέπειες του χρόνου σε όλα τα αρχιτεκτονήματα. Το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε αναπαριστά τον Παρθενώνα.

Την έκθεση στην Μελβούρνη που τιμά και τον Παρθενώνα ή τον «Temple of Boom» – όπως ονόμασαν οι καλλιτέχνες το έργο που αναπαριστά τον ναό – θα κοσμούν από τον Νοέμβριο έως τον Αύγουστο του 2023, έργα τέχνης και τοιχογραφίες που σταδιακά θα αλλάζουν και θα αντικαθίστανται με νέες αναπαραστάσεις αρχιτεκτονημάτων.

Η NGV εγκαινίασε το πρότζεκτ στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς της Architecture Commission, στην οποία προσκαλεί Αυστραλούς αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν στον κήπο της site-specific έργα. Το «Temple of Boom» σχεδιάστηκε από τους Adam Newman και Kelvin Tsang του στούντιο NWMN και στο κέντρο του βρίσκεται ένα ορειχάλκινο άγαλμα καθιστής γυναίκας, έργο του 1958 του Henry Moore. Σύμφωνα με την NVG, το «Temple of Boom» θα λειτουργεί ως τόπος συγκέντρωσης της κοινότητας και υπαίθριος χώρος ποικίλων εκδηλώσεων τη θερινή για τους Αντίποδες περίοδο.

Τα έργα των πρώτων καλλιτεχνών που συμμετέχουν, του Drez, Manda Lane και David Lee, παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια.

Η ποικιλία σε αυτά είναι αισθητή. Από μοτίβα λουλουδιών μέχρι οφθαλμαπάτες, η έμπνευση έρχεται από τον ζωηρόχρωμο διάκοσμο που πριν από χιλιετίες κάλυπτε τον Παρθενώνα