Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Κολοσσαίο: Αυτά τα σνακ έτρωγαν οι αρχαίοι φίλαθλοι στις κερκίδες του σταδίου



Tι έτρωγαν στους αγώνες οι θεατές μονομαχιών

Η παρακολούθηση αγώνων δεν αποτελεί κάτι άγνωστο στους σημερινούς ανθρώπους, εντούτοις αποτελούσε αγαπημένη διασκέδαση και των αρχαίων Ρωμαίων.

Σύμφωνα με...  

 
την Süddeutsche Zeitung, πρόσφατες ανασκαφές στο Κολοσσαίο έφεραν στο φως σπουδαία ιστορικά ευρήματα που ουσιαστικά αποκαλύπτουν τα σνακ που τσιμπολογούσαν οι Ρωμαίοι οπαδοί των θεαμάτων στις εξέδρες του θρυλικού σταδίου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον ιστορικό χώρο έφεραν στο φως ίχνη από τσόφλια καρυδιών, κουκούτσια ελιάς και φρούτων ηλικίας περίπου 2000 ετών. Με λίγα λόγια εξόχως υγιεινά τρόφιμα που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας βάσει της θρεπτικής τους αξίας.

Επιπλέον, κομμάτια από σύκα και κουκούτσια από ελιές, κεράσια, ροδάκινα και σταφύλια είναι ακόμη μερικά από τα ευρήματα ανασκαφής στους υπονόμους του αρχαίου αμφιθεάτρου, του δημοφιλέστερου αξιοθέατου της αρχαίας αλλά και της σημερινής Ρώμης.

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και εξέτασε 70 μέτρα υπονόμων και αγωγών ομβρίων υδάτων κάτω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ.

Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι επέτρεψαν τη χαρτογράφηση της περίπλοκης υδραυλικής εγκατάστασης.

Μια πιθανή ερμηνεία αυτής της ρωμαϊκής συνήθειας είναι, σύμφωνα με αρχαιολόγους, ότι οι θεατές επέλεγαν συνειδητά ελαφρά τροφή για τις εξέδρες, έτσι ώστε να αντέξουν καλύτερα τα σκληρά θεάματα που έβλεπαν να εκτυλίσσονται στην αρένα – από άγριες μονομαχίες ανδρών και ζώων μέχρι θανάτους μονομάχων μπροστά στα μάτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολοσσαίο άρχισε να χτίζεται το 70 μΧ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φλάβιο Βεσπασιανό, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δέκα χρόνια από τον Τίτο και πήρε την τελική του μορφή επί Διοκλητιανού. Για την εποχή του ήταν τεραστίων διαστάσεων, με χωρητικότητα περίπου 65.000 θεατών.