Του Σταύρη Μάρκο*
Η ενίσχυση του Αλβανικού Στρατού και Οικονομίας από την Τουρκία δεν είναι επιχείρημα γιατί την ανέχεται η Ελλάδα, δεν εξαρτάται από αυτήν, ενώ η Αθήνα, λόγω διπλωματικής κατάρρευσης 15 ετών για...
την ΑΟΖ, θεωρείται ένα δουλοπρεπές και ανίκανο κράτος ως το πλησιέστερο, μέλος της ΕΕ στα Βαλκάνια, που δεν καταφέρνει να διαχειριστεί δυναμικά και να έχει υπό έλεγχο την Αλβανία, ούτε να έχει το ελάχιστο συμφέρον να εγείρει την κρατική και εθνική της εξουσία, να ενεργοποιήσει επειγόντως το θέμα της Βορείου Ηπείρου.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που διαμένουν σήμερα στην Αλβανία είναι πάνω από 150.000 άτομα, οι οποίοι κατέχουν την αλβανοτουρκική επιχειρηματική αγορά, κυρίως στη βιομηχανία μαρμάρου, σε κατασκευαστικές και εμπορικές μονάδες σε πόλεις της χώρας, όχι μόνο Τίρανα – Δυρράχιο.
Πριν από δύο χρόνια, ο πολιτικός Αλέκος Παπαδόπουλος συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη με την ανάλυσή του ότι η Αλβανία δέχεται οικονομική και στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη στα σύνορά της με έντονη αδιαφορία. Φαίνεται ότι στα Τίρανα, ο ηγέτης του Έντι Ράμα, στο όνομα της βοήθειας για τη χώρα του, έχει ιδιωτικά συνάψει προσωπική φιλία με τον Ερντογάν της Τουρκίας, για να συντονίσει τα συμφέροντά τους, αντανακλώντας σε ένα συνολικό εύρος τουρκικής βοήθειας, για την Αλβανία στο μερικά πεδία. Και φυσικά η Συμφωνία για τα τουρκικά Bajraktar Drone έφτασε στο αποκορύφωμά της ότι σύμφωνα με την αιτιολόγηση της αλβανικής πλευράς θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Εκτός όμως από τη στρατιωτικοποίηση της Αλβανίας από τον μεγάλο Τούρκο αδελφό, η επιρροή της Άγκυρας επιδιώκει να επιτύχει έναν εθνικό στόχο στο εγγύς μέλλον, τον έλεγχο της αλβανικής οικονομίας, μέσω του ανοίγματος πολλών τουρκικών εταιρειών στην Αλβανία. Όχι μόνο αυτό, στόχος της Άγκλαρας είναι να είναι παρούσα και στην Αλβανία, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα. Για 25 χρόνια, η Αλβανία επέτρεπε σε Τούρκους πολίτες να εισέρχονται στην Αλβανία χωρίς βίζα και αντίστροφα, πολλοί από αυτούς έχουν πλέον χρησιμοποιήσει το αλβανικό διαβατήριο ως εφαλτήριο για να μετακομίσουν στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας-Αλβανίας έχουν φτάσει σε τρίτο επίπεδο, καθώς ελάχιστες αλβανικές εταιρείες συνεργάζονται με την Τουρκία, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο, έρχονται οι Τούρκοι και επενδύουν στην αλβανική βιομηχανία και οικονομία.
Οικονομική βοήθεια στο Δυρράχιο με πλοίο ονόματι Ερντογάν
Το σύστημα του Open Data Albania είναι γεμάτο με εκατοντάδες Τούρκους πολίτες που λειτουργούν επιχειρήσεις στην Αλβανία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, από αλλοδαπούς πολίτες που είναι ενσωματωμένοι της Αλβανίας, σε πολλούς τομείς όπως κατασκευές, τουρισμός, ξενοδοχεία κ.λπ. Όμως η ενίσχυση της αλβανικής οικονομίας με την τουρκική συνεισφορά, τα ανοιχτά σύνορα της Αλβανίας, ανέβασαν τον αριθμό τους στις 150 χιλιάδες, μια στρατηγική που λόγω της έλλειψης Αλβανών εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, θα αντικατασταθεί από τον τουρισμό. κατά κάποιον τρόπο εκπληκτικό. Βασικός λόγος παραμένει επίσης εκτός από την ένταξη στο αλβανικό οικονομικό δίκτυο, παράλληλα, η εξέταση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι αλβανικές αρχές στους Αλβανούς πολίτες. Κάποιες φωνές λένε ότι οι λίστες για την υπηκοότητα έρχονται και προστίθενται και για αρχή μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεσμευτεί να τις δώσει
Ένας ακόμη λόγος να σκεφτούμε είναι ότι δεν παρουσιάζονται απλά χύμα από την πλευρά της εργασίας, όχι. Έρχονται οπλισμένοι με χρήματα, έτοιμοι, ίσως και με προσαρμογή της αλβανικής γλώσσας στα πρότυπα που απαιτεί η ιθαγένεια. Ας μην ξεχνάμε, η ΕΕ έχει επικρίνει την Αλβανία για τη χορήγηση 15 χιλιάδων αλβανικών υπηκοοτήτων, που χορηγήθηκαν μέσα σε αυτά τα χρόνια από πολίτες από την Ασία, ένας ακόμη συναγερμός για την κατάσταση όπου πολίτες τρίτων χωρών πληρώνουν δωροδοκίες για αλβανικά διαβατήρια. Ωστόσο, το έδαφος για την προετοιμασία μιας Τουρκικής Κοινότητας που θα είναι παρούσα στην Αλβανία, μπορεί να έχει πάρει επίσημη διαδρομή. Το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση, στα Τίρανα, δίπλα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αλλά η τυποποίηση αυτής της στρατηγικής της Τουρκίας στην Αλβανία συνδέεται με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αλβανία θα εισάγει επίσημα την τουρκική γλώσσα. Φυσικά, δεν μπορούμε να επικρίνουμε την αλβανική κυβέρνηση γιατί αυτές οι ενέργειες είναι τόσο υπερβολικές και άτοπες, εξάλλου από ελληνικής πλευράς η Αλβανία μετατρέπεται σε Τούρκο υποτελή που επιδιώκει την ένταξη στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια καθώς και μια σειρά οργανισμών στην Αλβανία, που χρηματοδοτούνται από τον αντίπαλο και εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, Αμερικανό Τούρκο, έκλεισαν σχεδόν όλα λόγω της πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης στα Τίρανα.
Η ελληνική διπλωματία όχι μόνο μένει άναυδη στη μακρινή προσδοκία της έγκρισης της Ναυτιλιακής Συμφωνίας με την Αλβανία, η οποία φαίνεται αδύνατη, αλλά έχει σκίσει τις πύλες της με τον πιο υπερβολικό τρόπο με την Τουρκία, η οποία αύριο θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την Ελλάδα. Αρκετά που χιλιάδες Τούρκοι, που θα λάβουν αλβανική υπηκοότητα και θα ενεργοποιηθούν δημόσια σχολεία στα τουρκικά, μπορούν να εγκατασταθούν στις περιοχές όπου ζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, περιβάλλοντας στρατηγικά την Ελλάδα και από τον Βορρά.
ΠΗΓΗ: smarkos.blogspot.com
*Ο Σταύρη Μάρκο (5 Ιανουαρίου 1965, Αυλώνας) είναι δημοσιογράφος, αναλυτής για το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια & διευθυντής ΜΚΟ. Ο Σταύρος Μάρκος, είναι βραβευμένος ερευνητής δημοσιογράφος. Διευθύνει δραστηριότητες ΜΚΟ γύρω από θέματα μειονοτήτων και έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Μιλάει ελληνικά, ιταλικά και αγγλικά. Είναι μέλος του Γραφείου του Ιδρύματος παγκόσμιου δικτύου ασφάλειας στην Αθήνα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Τίρανα. Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών (RIEAS)