Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες: Αυτά είναι τα πέντε πιο υγιεινά λαχανικά του χειμώνα



Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που βρίσκεται σε αυτά τα κάνει ανθεκτικά

Μπορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα λαχανικά που βρίσκουμε να είναι περισσότερα, αλλά και ο χειμώνας έχει τα δικά του λαχανικά.

Η... 

 
υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που βρίσκεται σε αυτά τα κάνει ανθεκτικά σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν παγώνουν με αυτόν τον τρόπο σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πιο ανθεκτικά στο κρύο και το χιόνι.

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά του χειμώνα είναι τα παρακάτω:

Καρότα

Μπορεί να το βρίσκουμε όλο τον χρόνο, αλλά έχει καλύτερη γεύση το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε ζάχαρη δεν το αφήνει να παγώσει, ενώ τα πιο γλυκά καρότα είναι εκείνα που μαζεύονται μετά από χαμηλές θερμοκρασίες. Η βήτα – καροτίνη που υπάρχει σε αυτά, μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, ενώ έχει επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Κόκκινο λάχανο

Φαίνεται να περνάει καλύτερα όταν έχει κρύο. Τα λάχανα γενικά κάνουν καλό στο σώμα μας, αλλά το κόκκινο μάλλον βρίσκεται στην κορυφή. 89 γραμμάρια κόκκινου λάχανου, μπορούν να καλύψουν το 85% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Διαθέτει επίσης μεγάλες ποσότητες A και Κ βιταμινών, αλλά και πολλές του συμπλέγματος Β. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι βέβαια εκείνες που το κάνουν εντελώς ξεχωριστό, αφού εκεί οφείλει και το έντονο χρώμα του, στις ανθοκυανίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, που κάνουν πολύ καλό στην υγεία γενικότερα.

Πράσο

Μακρινός συγγενής του κρεμμυδιού και αρκετά νόστιμος, το πράσο ειδικά τον χειμώνα βρίσκεται στο απόγειό του. Ωφελεί το δέρμα, με τις αντιφλεγμονώδεις φυτικές του ενώσεις, αλλά και τα μάτια και το ανοσοποιητικό.

Ραπανάκια

Τα ωμά ραπανάκια, είναι ένα εξαιρετικό σνακ με ωραία γεύση, αλλά και τα μαγειρεμένα έχουν μια απαλή γεύση, που κορυφώνεται τον χειμώνα. Το λαχανικό περιέχει κάλιο, αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά και βιταμίνες B και C.

Κολοκύθες

Μπορεί τα να της βρείτε από τον Αύγουστο έως τον Μάιο, αλλά οι καλύτεροι μήνες τους είναι οι φθινοπωρινοί και οι χειμερινοί. Είναι αρκετά γλυκές και πάνε με όλα. Μπορείτε να φτιάξετε, σούπες, πουρέ, πίτες λόγω της γλυκύτητας τους, αλλά εκτός από τη γεύση τους, είναι και ωφέλιμες, αφού περιέχουν βιταμίνη Α και καροτενοειδή που κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό.
 
,