Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Μετ’ εμποδίων η επανεκκίνηση των τρένων – Καταπέλτης το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας



Μετ’ εμποδίων φαίνεται πως ξεκίνησε η…. επανεκκίνηση των τρένων. Αυτή τη βδομάδα ήταν...  

 
να μπουν περισσότερα δρομολόγια ωστόσο δεν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται οι λεγόμενες δικλείδες ασφαλείας.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν να φύγει η γραμμή του προαστιακού προς Κιάτο, ωστόσο δεν θα ανοίξει καθώς υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών. Σύμφωνα με τη ΡΑΣ, το σύστημα GSMR, το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών θέλει 4 μήνες; προκειμένου να πιστοποιηθεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ξεκινάει η γραμμή και τα δρομολόγια δεν πρόκειται να διεξαχθούν, μεταξύ αυτών και τα δρομολόγια του Intercity Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπως και για το Κιάτο.

Ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών Γιάννης Κοκκινάκης, ανεφερε πως έχουν ήδη γίνει κάποιες δοκιμές για το GSMR και λειτουργεί κανονικά, ωστόσο απόφαση δεν έχει παρθεί για το ποιά άποψη θα… υπερισχύσει, αυτή του ΟΣΕ ή αυτή της ΡΑΣ.

Τι ενέργειες έχει κάνει ο ΟΣΕ για να λειτουργήσει το τμήμα Αθήνα – Κιάτο

«Θα το δει ο ΟΣΕ αν είναι να ξεκινήσει 1η Απρίλη το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Θα το δει ο ΟΣΕ μαζί με την Hellenic Train. Σήμερα ήταν να ξεκινήσουν και τα δρομολόγια για το Κιάτο αλλά αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής γιατί υπάρχουν κάποια προβλήματα από την Hellenic Train. Ο ΟΣΕ έχει κάνει τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει», είπε αρχικά.

«Σύμφωνα με το χαρτί που έχω στα χέρια μου, είναι από τον ΟΣΕ, από τη διεύθυνση κυκλοφορίας, που έχουν ξεκινήσει από τις 22 του μήνα και γίνονται εργασίες συντήρησης στο τμήμα της ηλεκτρικής έλξης μεταξύ Λιοσίων μέχρι το Κιάτο. Δυστυχώς όταν μένει ανενεργό ένα δίκτυο γίνονται και πολλές δολιοφθορές. Την 25η Μαρτίου κάποιοι έκλεψαν καλώδια απ΄ το Ζευγολατιό μέχρι το Κιάτο. Αμέσως η υπηρεσία ενήργησε και χθες το βράδυ ήταν έτοιμα»,

»Ένα τμήμα όπως ο ΟΣΕ είναι 2.500 χιλιόμετρα και είναι αδύνατο να φυλάσσεται ολόκληρο. Και γίνονται προσπάθειες ανάταξης του δικτύου», συμπλήρωσε ο κ. Κοκκινάκης

Γιατί δεν μπαίνουν και άλλα δρομολόγια;

«Δεν το γνωρίζω αυτό εγώ, το γνωρίζει η Hellenic Train. Ο ΟΣΕ είχε κάνει τις χαράξεις είχε βγάλει τα δρομολόγια, είχε βάλει μείωση ταχύτητας, είχε βάλει 2 σταθμάρχες στα Μέγαρα, ίσως να είναι το πρόβλημα με τα τούνελ. Έχουμε συνολικά 5 τούνελ από το Κιάτο μέχρι το ΣΚΑ, που είναι στους Αγίους Θεοδώρους δύο τούνελ, έχουμε 2 τούνελ στην Κακιά Σκάλα και ένα στην Ευταξία. Έχουν γίνει δοκιμές και με το Tetra, και το VHF και με το GSMR και όλα λειτουργούν.

«Μέσα στα τούνελ θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες και για τα φώτα που δεν έχουν μέσα, και οι εξαεριστήρες όλα θα ετοιμαστούν. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το Intercity είναι θέμα της Hellenic Train», κατέληξε.

Καταπέλτης το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας για ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ και ΤΟΜΗ ALSTOM
Σύμφωνα με το πόρισμα πρέπει να πάνε κατηγορούμενες όλες οι διοικήσεις απ΄ το 2013. Το 21013 έγινε ο διαγωνισμός, το 2014 ολοκληρώθηκε. Βγαίνει η ALSTOM με την ΤΟΜΗ. Το 2015 σπάει η κοινοπραξία TOMH και ALSTOM. Το 2016-17 μπαίνει ο δημοσιονομικός έλεγχος μαζί με την ΕΕ.

Το 2018 φεύγει η ΤΟΜΗ και εκχωρεί τα δικαιώματά της στην συνέταιρο κοινοπραξία, την ALSTOM και το 2019 παρεμβαίνει και η ΕΕ γιατί μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί τίποτα.

Η τραγωδία στα Τέμπη «απογύμνωσε» με τον πλέον τραγικό και θλιβερό τρόπο παθογένειες, σειρά λαθών και εγκληματικές παραλείψεις από όλους τους εμπλεκόμενους στον ελληνικό σιδηρόδρομο που τελικά στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Μάλιστα το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας έφερε ξανά στο προσκήνιο την πολυσυζητημένη σύμβαση 717/2014 της ΕΡΓΟΣΕ για την εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης, η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, εντούτοις δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα.