Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Υπόθεση τρομοκρατίας: Τα 1.000 μηνύματα των Πακιστανών που εξετάζουν οι αρχές


Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες εξετάζοντας τα μηνύματα των Πακιστανών που φέρεται να σχεδίαζαν επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο. Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, στην Αθήνα, οδηγήθηκαν στη φυλακή την Παρασκευή.

Οι...  


 

δυο Πακιστανοί που προφυλακίστηκαν, αρνούνται κάθε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αποδέχονται όμως ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, μέχρι τη στιγμή που τράβηξαν και απέστειλαν τις φωτογραφίες του εστιατορίου – συναγωγή.

«Αποδέχεται το κομμάτι της απόπειρας με την έννοια ότι πήγε και είδε τον τόπο του εγκλήματος και υπαναχώρησε. Διότι είδε ότι δεν είναι τόσο εύκολο και ότι θα έχει συνέχειες» ανέφερε ο δικηγόρος των συλληφθέντων, Ηρακλής Στάβαρης.

Για τον «εγκέφαλο» που τους καθοδηγούσε από το Ιράν ισχυρίστηκαν ότι: Τον γνωρίζουν προσωπικά
Ήταν συγχωριανός και συμμαθητής ενός και διαφεύγει στο Ιράν
Ότι είναι Πακιστανός και κατηγορείται για δολοφονίες
Τους είχε υποσχεθεί 15.000 ευρώ για κάθε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης
Οι δύο Πακιστανοί φαίνεται πως είχαν λάβει ήδη ένα μικρό χρηματικό ποσό για τις φωτογραφίες του εστιατορίου που απέστειλαν στον «εγκέφαλο» της οργάνωσης που διαφεύγει στο Ιράν. «Πήρε κάποια χρήματα μέχρι τη στιγμή που έκανε την ενέργεια αυτή» λέει ο δικηγόρος.
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι Πακιστανοί

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να στρατολογήθηκαν με την υπόσχεση χιλιάδων ευρώ για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

«Ηγετικός» ρόλος αποδίδεται σε πρόσωπο αγνώστων στοιχείων που εμφανίζεται να «καθοδηγούσε» από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και έχει ασκηθεί δίωξη κατά αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σε βαθμό πλημμελήματος.

Πάνω από 1000 μηνύματα στο μικροσκόπιο των Αρχών

Την ίδια ώρα, η έρευνα των διωκτικών αρχών δεν έχει σταματήσει. Οι κατηγορούμενοι που είχαν μπει στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου, είχαν στα κινητά τους περισσότερα από 1000 μηνύματα, τα οποία μεταφράζονται σύμφωνα με τον Alpha.

Σύμφωνα με κάποια από αυτά, το Νοέμβριο του 2022 ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» είχε ζητήσει από τον 27χρονο να βγάλει φωτογραφίες της Εβραϊκής Συναγωγής στην Αθήνα. Ο 27χρονος που ζούσε στη Ζάκυνθο, όντως ταξίδεψε στην Αθήνα και τράβηξε τις φωτογραφίες. Αφού τις έστειλε στον φερόμενο ως «εγκέφαλο», επέστρεψε στη Ζάκυνθο.

Ωστόσο τον Ιανουάριο ταξίδεψε και πάλι στην Αθήνα. Ο «εγκέφαλος» επικοινώνησε μαζί του και του αποκάλυψε το σχέδιο για το τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δικηγόρος του ωστόσο, «είδε ότι δε θα είναι τόσο εύκολο και ότι θα έχει συνέπειες». Σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 3 συμπατριώτες τους. Η ΕΥΠ εκτιμά ότι έχουν λάβει χρήματα από το Ιράν μέσω εμβασμάτων σε πακιστανικές τράπεζες, όμως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι Αρχές έχουν στρέψει τις έρευνές τους πλέον στον 30χρονο από το Ιράν που τους καθοδηγούσε, ενώ υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται για Ιρανό πράκτορα και στέλεχος των υπηρεσιών της χώρας. Η ΕΥΠ και η Μοσάντ προσπαθούν να τον εντοπίσουν, καθώς όπως ανακάλυψαν είχε οργανώσει άλλες δύο δολοφονικές επιθέσεις στην Κύπρο και στην Τουρκία.
«Αν είχα τα εκρηκτικά θα είχα κάνει το χτύπημα»

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμα τελειώσει με την έρευνα του κινητού τηλέφωνου του νεαρού που συνελήφθη στη Λιθακιά της Ζακύνθου. Μάλιστα, ύστερα από μια συνομιλία που ανακάλυψαν, δεν αποκλείουν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» να έχει συναντηθεί από κοντά με έναν από τους επίδοξους τρομοκράτες.

Εγκέφαλος: «Έχουμε πίσω μας μεγάλη ομάδα, είμαστε πολλοί και ισχυροί. Έχουμε πολλά λεφτά στη διάθεση μας και μπορούμε να πληρώσουμε».

Xαϊντέρ: «Αν είχα τα εκρηκτικά που μου είχε υποσχεθεί θα το είχα κάνει ήδη το χτύπημα». Το σίγουρο είναι ότι είχαν χαρτογραφήσει όλα τα σημεία με εβραϊκο ενδιαφέρον, ανάμεσά τους και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος κοντά στο Σύνταγμα. 


Το τρομοκρατικό δίκτυο και το σχέδιο για μακελειό

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική και τη Μοσάντ, οι δύο Πακιστανοί ήταν μέλη της ειδικής ομάδας «Κουντς», το «μακρύ χέρι» του Ιράν.

Το σχέδιό τους ήταν να πετύχουν ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στην καρδιά της Αθήνας. Μάλιστα, λίγο πριν τη σύλληψή τους, βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της εκτέλεσης του δολοφονικού τους σχεδίου.

Οι διάλογοι που αντάλλασσαν μεταξύ τους αλλά και με τον εγκέφαλο του δικτύου, ο οποίος μένει στο Ιράν και τους καθοδηγούσε, είναι ανατριχιαστικοί και αποκαλυπτικοί.

Σε έναν από τους διαλόγους των τρομοκρατών φαίνεται ο καθοδηγητής τους να αναφέρει: «Δύο-τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία».

Ο 27χρονος φέρεται να απαντά: «Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω σε χώρο σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα».

Απαντά ο καθοδηγητής: «Να γίνει δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο. Το καταλαβαίνεις;» και απαντά 27χρονος «θα γίνει. Σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο».

Είχαν στο στόχαστρο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος

Εκτός από το εστιατόριο-συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, οι Πακιστανοί τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτός ο στόχος δεν θεωρήθηκε εφικτός λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονταν στην ευρύτερη περιοχή και έτσι επελέγη εναλλακτικά η εβραϊκή «συναγωγή» στου Ψυρρή. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης (σ.σ. περιέχει περίπου 200 σελίδες καταγραφών από τα κατασχεθέντα κινητά των συλληφθέντων και 30σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.).

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε από ένα ανώνυμο mail που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες τον Νοέμβριο και στο οποίο υπήρχε υπόδειξη για το ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο όπου εργαζόταν ένας από τους υπόπτους, καθώς και στοιχεία για τον 30χρονο ομοεθνή και συντοπίτη καθοδηγητή τους με το όνομα «Αμπάς» που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα δικαστικά έγγραφα, λοιπόν, υπήρξαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών μέσω της εταιρείας Western Union σε συγγενείς των εμπλεκόμενων στο Πακιστάν από τον συντονιστή τους. Ακόμη, σε διαλόγους αναδεικνύεται ότι οι δύο συλληφθέντες (σ.σ. εκπροσωπούνται νομικά από τον αυτεπαγγέλτως διορισμένο δικηγόρο Ηρακλή Στάβαρη) είχαν προσεγγίσει Αλβανό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για να συμμετάσχει σε δολοφονίες Ισραηλινών εκτός της συναγωγής του Ψυρρή, κάτι το οποίο αρνήθηκε, απαντώντας ότι αυτός προχωρά μόνο σε χτυπήματα με μαχαίρι.

Επιπλέον, ένας από τους συλληφθέντες έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι θα συμμετείχε στην επιχείρηση δολοφονίας των Ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της χρηματικής αμοιβής, αλλά και επειδή φοβόταν τις απειλές που δεχόταν από τον «Αμπάς», ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες στο Πακιστάν.


Πηγή: thestandard.gr