Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα: Προϋποθέσεις και Δικαιούχοι


Από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά

Από... 


 

την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οδηγός του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Μέσω του νέου προγράμματος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Προϋπόθεση: Απόσυρση παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

Επόμενη φάση: Επιδότηση αντικατάστασης παλαιών ηλιακών

Αφορά: 1η ή 2η κατοικία

Δικαιούχοι: Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, δωρεάν παραχώρηση

Επιλογή Βάση κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.)
Υποβολή αιτήσεων: Επόμενο διάστημα

Με έγκριση αίτησης: Voucher εξαργύρωσης

Προϋποθέσεις: Ύπαρξη: ΑΦΜ
Υποβολή δήλωσης 2022: Εισοδήματα 2021
Παροχή ρεύματος: Ενεργή
Κριτήρια

Ετ. Εισόδημα έως 5.000 ευρώ (ανά μέλος οικογένειας)

Επιδότηση: 60%

Ποσό επιδότησης: 612 – 904 ευρώ
Ετ. Εισόδημα 5.001 – 10.000 € (ανά μέλος οικογένειας)

Επιδότηση: 55%

Ποσό επιδότησης: 561 – 829 ευρώ
Ετ. Εισόδημα 10.001 ευρώ και άνω (ανά μέλος οικογένειας)
Επιδότηση: 50%

Ποσό επιδότησης: 510 – 754 ευρώ

Η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το εν λόγω πρόγραμμα.

«Έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, έχουμε 100 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Προσπαθούμε να τελειώσουμε τις εναπομείνασες λεπτομέρειες του πληροφοριακού συστήματος για να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα» είπε αρχικά.

«Προϋπόθεση είναι έχει κάποιος στο σπίτι του ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα, και να είναι μάλιστα σε λειτουργία διότι ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και να μειωθεί το κόστος στα νοικοκυριά. Άρα θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 50-60% περίπου, στο πρόγραμμα αυτό, την εγκατάστασή του θερμοσίφωνα μπορεί κανείς να την κάνει είτε σε κύρια κατοικία του είτε σε δευτερεύουσα κατοικία», συμπλήρωσε η κ. Σδούκου.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων διευκρίνισε πως, «θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα, θα κάνουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι κι όταν κλείσει το πληροφοριακό θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Το εισόδημα θα ληφθεί υπόψιν και στη συνέχεια ο πολίτης θα λάβει μία επιταγή, ένα voucher και θα πάει στο κατάστημα να το εξαργυρώσει. Το μάξιμουμ της επιδότησης είναι 200 ευρώ».

Υπάρχει περιορισμός κάποιος να μην συμμετέχει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ή μπορούν όλοι να κάνουν την αίτηση;

«Εάν κάποιος έχει λάβει στο παρελθόν επιδότηση από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο τα προηγούμενα χρόνια επιδοτούσε την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, πράγματι δεν μπορεί να ενταχθεί στο καινούριο πρόγραμμα».

»Κάποιος που έχει πάρει την επιδότηση για την αντικατάσταση συσκευών μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τον θερμοσίφωνα».

Μία 4μελης οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, διαιρώντας το διά του 4, προκύπτει το ατομικό οικογενειακό εισόδημα. Το ποσοστό της επιδότησης σε αυτή την περίπτωση είναι το 60%.

Πηγή: news.gr