Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Γιατί όλα όσα σας έχουν πει για τις θερμίδες είναι λάθος – Παγκοσμίου φήμης γενετιστής του Cambridge δείχνει τον δρόμο


Η άσκηση δεν βοηθάει τόσο πολύ στο κάψιμό τους, όπως νομίζουν πολλοί
 
Είναι μια απλή υπόθεση εργασίας ότι αν τρώτε πάρα πολλές θερμίδες ή δεν καίτε αρκετές, τότε θα πάρετε λίπος και βάρος. Λέγεται επίσης ότι... 

 
αν θέλετε να αδυνατίσετε, απλώς φάτε λιγότερο και κινηθείτε περισσότερο. Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια για τις θερμίδες δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γενικά όλα όσα σας έχουν πει για τις θερμίδες είναι λάθος...

Ο καθηγητής Giles Yeo, ένας παγκοσμίου φήμης γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί οι θερμίδες δεν μετράνε», εξηγεί τι συμβαίνει και προτρέπει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην ποιότητα του φαγητού και όχι στις θερμίδες που είναι κρυμμένες στο πλάι οποιασδήποτε συσκευασίας.

«Δεν τρώμε θερμίδες. τρώμε φαγητό και στη συνέχεια το σώμα μας πρέπει να κάψει τις θερμίδες», ξεκαθάρισε ο γενετιστής στη MailOnline.

«Τα ανθρώπινα σώματα δεν είναι φωτιές που απλά καίνε όλες τις θερμίδες εξίσου. Για παράδειγμα, απορροφούμε λιγότερες θερμίδες από την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού αντί να πίνουμε το χυμό του, παρόλο που περιέχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα», λέει ο καθηγητής Yeo.

«Αν πίνετε χυμό πορτοκαλιού, δεν περιέχει φυτικές ίνες ή πολύ λίγες, επειδή τον έχουμε αποσπάσει. Και το σώμα μας απορροφά τη ζάχαρη σχεδόν μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά αν τρώτε πραγματικά ένα πορτοκάλι, πρέπει να το μασήσετε και χρειάζεται χρόνος για να χωνέψετε», σημειώνει ο Yeo.

Το ίδιο υποστηρίζουν οι ειδικοί και το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα του γιατί είναι τόσο παραπλανητικό να εστιάζουμε αποκλειστικά στις θερμίδες.

Η βασική ιδέα της τροφής ως καυσίμου, η οποία βλέπει το σώμα να παίρνει το ρόλο ενός κλιβάνου, ήρθε στο φως τη δεκαετία του 1880 από έναν Αμερικανό χημικό που ήθελε να μάθει πόση «ενέργεια» περιείχαν διαφορετικά τρόφιμα.

Ο Wilber Atwater τα έκαψε και μέτρησε πόση θερμότητα (ή θερμίδες) παρήγαγε το καθένα. Αυτό το υποτυπώδες σύστημα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, 150 χρόνια μετά.

Ως αποτέλεσμα των πειραμάτων του, υπολογίζουμε τώρα τις συνολικές θερμίδες με βάση τα τρία κύρια συστατικά των τροφίμων: λίπος, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα μέτρησης επί της ουσίας κάνει μια συγχώνευση μέσων όρων και αγνοεί τις περίπλοκες πολυπλοκότητες της πέψης.

Με την ίδια λογική, που το σώμα απορροφά το χυμό φρούτων γρηγορότερα από τα ίδια, το μαγείρεμα μειώνει επίσης την προσπάθεια που απαιτείται για την πέψη.

«Ένα κλαδάκι ωμού σέλινου από μόνο του είναι περίπου 6 θερμίδες. Αλλά αν το μαγειρέψετε, αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει 30», σημειώνει ο καθηγητής και εξηγεί:

«Δεν έχω προσθέσει θερμίδες στο σέλινο, απλώς το σώμα μας είναι σε θέση να απορροφήσει μόνο έξι θερμίδες από ωμό σέλινο. Αν το μαγειρέψετε, επειδή το μαγείρεμα είναι σχεδόν προέκταση του στομάχου σας, το σώμα σας πρέπει να κάνει λιγότερη δουλειά. Ως αποτέλεσμα είναι πως όταν το τρώτε είστε σε θέση να απορροφήσετε περισσότερες θερμίδες».

«Για το λόγο αυτό, ο αριθμός θερμίδων σε μια ετικέτα επεξεργασμένων ή μαγειρεμένων τροφίμων είναι πιθανό να είναι υποτιμημένος», λέει ο καθηγητής Yeo και συνεχίζει:

«Οι μετρήσεις θερμίδων πρωτεΐνης είναι 30% λανθασμένες παντού, καμία από τις συσκευασίες δεν το λαμβάνει αυτό υπόψη».

Ένα άλλο παράδειγμα γιατί οι θερμίδες δεν αθροίζονται πάντα, είναι εκείνες που θεωρούνται... κενές ή άχρηστες και βρίσκονται στα γλυκά.

Μπορεί ένα μήλο και ένα γλειφιτζούρι να περιέχουν παρόμοιο αριθμό θερμίδων, το μήλο είναι προφανώς πιο υγιεινή επιλογή, καθώς η κατανάλωση πάρα πολλών διατροφικά κενών θερμίδων σύντομα θα επηρεάσει την υγεία σας. Αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι οι θερμίδες είναι ένα «αμβλύ εργαλείο» για την παρακολούθηση του τι τρώμε, παρά το γεγονός ότι τέτοιες ατελείς μετρήσεις χαιρετίζονται από τους γυμναστές και θεωρούν ότι όλες οι θερμίδες είναι... ίδιες.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Yeo: «Στη σύγχρονη εποχή ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η ποιότητα των τροφίμων που τρώμε. Το κύριο πρόβλημα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι είναι εγγενώς χαμηλότερα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες λόγω της επεξεργασίας. Ας πούμε ότι έπρεπε να πάρετε σε 1.500 θερμίδες την ημέρα για μια δίαιτα, όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά αν τις λάβατε 1.500 θερμίδες από ζάχαρη ή 1.500 θερμίδες από μπριζόλα. Είναι καλύτερα να έχετε στο σώμα σας 1.500 θερμίδες μπριζόλας παρά 1.500 θερμίδες ζάχαρης».
 
news.gr