Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Έπεσε χλωρίνη στα ρούχα; Τρόποι να τα σώσετε


Η χλωρίνη είναι ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού που μας βοηθά να κρατάμε τα λευκά μας λαμπερά και το σπίτι μας απαλλαγμένο από μικρόβια και βακτήρια. Ωστόσο, είναι επίσης... 


 

μια χημική ουσία που μπορεί να αφήσει λεκέδες στα ρούχα μας. Εάν έπεσε χλωρίνη στα ρούχα, μην πανικοβάλλεστε. Το persil.com δίνει συμβουλές για το πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από χλωρίνη και να τα σώσετε.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από χλωρίνη;

Δυστυχώς, σύμφωνα με το persil.com, ο λεκές που αφήνει η χλωρίνη στα ρούχα είναι ο πιο δύσκολος γιατί αποχρωματίζει το ύφασμα. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αν σας συμβεί ποτέ θα πρέπει να πετάξετε το ρούχο σας. Παρακάτω θα δείτε μερικά έξυπνα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να καμουφλάρετε τον λεκέ.

Δεν χρειάζεται να πετάξετε τα ρούχα που έχετε λερώσει με χλωρίνη. Υπάρχουν τρόποι να τα σώσετε!

Δες 2 απλούς τρόπους για να τα καταφέρεις, όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός:

Μόλις πέσει χλωρίνη σε κάποιο ύφασμα, σπεύσε να ρίξεις πάνω στο λεκέ αρκετή ποσότητα οινοπνεύματος. Άφησε το να δράσει για 15-20 λεπτά και μετά ξέπλυνε με νερό.

Άλλος ένας τρόπος να εμποδίσεις την… καταστροφική δράση της χλωρίνης, είναι να ρίξεις λευκό ξύδι μόλις γίνει η ζημιά. Άφησε το να δράσει και έπειτα πλύνε κανονικά το ρούχο σου.

Αν, όμως, τα ρούχα σας έχουν λεκιαστεί και ο λεκές έχει στεγνώσει τότε ή θα πετάξετε το ρούχο ή θα το φοράτε μέσα στο σπίτι όπως είναι. 

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να σώσετε την κατάσταση.

Βάψτε το

Βρείτε ένα χρώμα για υφάσματα που είναι κατά προσέγγιση το αρχικό και βάψτε όλο το ρούχο σας με το καινούργιο χρώμα.

Βάλτε σε όλο χλωρίνη

Δοκιμάστε να βάλετε σε όλο το ρούχο σας χλωρίνη και ό,τι προκύψει. Για να το κάνετε βάλτε σε μία λεκάνη το ρούχο σας με μικρή ποσότητα χλωρίνης. Αφήστε το για λίγο και έπειτα πλύντε το ρούχο σας κανονικά. Πού ξέρετε… μπορεί να σας αρέσει το αποτέλεσμα.

Μια λύση είναι να βάψετε το ρούχο σας.

Βάψτε τον λεκέ με ανεξίτηλο μαρκαδόρο Αν το ρούχο σας είναι σκουρόχρωμο (μπλε ή μαύρο) και ο λεκές είναι πολύ μικρός τότε μπορείτε να τον βάψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Ίσως χρειαστεί, όμως, να τον ξαναβάψετε μετά το πλύσιμο του ρούχου γιατί ο μαρκαδόρος μπορεί να ξεβάψει.

Αν δεν μπορείτε να εξαφανίσετε με τίποτα το λεκέ, μπορείτε να βάλετε ένα μπάλωμα στο ρούχο σας.

Βάλτε μπάλωμα

Αν ο λεκές σαν είναι σε κάποιο παντελόνι (κυρίως τζιν) μπορείτε να βάλετε ένα μικρό μπάλωμα στο σημείο. Αν το κάνετε σωστά όλοι θα νομίζουν ότι το μπάλωμα είναι σχέδιο του ίδιου του ρούχου.
 
 healthstories.gr