Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Λουτρά της Ωραίας Ελένης: Εκδρομή σε έναν ξεχωριστό τόπο


Ιαματικές πηγές, καταγάλανα νερά και ιστορία στο χωριό της Κορινθίας

Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, ο παραθαλάσσιος οικισμός του νόμου Κορινθίας, είναι ο προορισμός που πρέπει σίγουρα να βρεθείς φέτος το καλοκαίρι. Η γραφικότητα... 


 

του τοπίου τους, οι παραλίες με νερά σε γαλαζοπράσινο χρώμα, μα πάνω απ όλα οι ιαματικές τους ιδιότητες, κάνουν αυτό το μέρος ιδανικό, για να ευχαριστηθείς την εκδρομική σου απόδραση. Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε, ένα κομμάτι από την ιστορία και την ομορφιά του σκηνικού τους.


Λουτρά της Ωραίας Ελένης: Ένας τόπος γεμάτος ωραιότητα




Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, αυτό το παραδοσιακό χωριό δίπλα από την θάλασσα θα ικανοποιήσει πλήρως την ματιά σου από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επίσκεψης σου. Η πάλαι ποτέ βαλτώδης περιοχή του, έχει μετατραπεί σε ένα πόλο έλξης τουριστών από την πρωτεύουσα , που έρχονται εκτός των άλλων, για να θαυμάσουν την κατάφυτη με πεύκα και ελιές φύση του αλλά και για να κολυμπήσουν στις υπέροχες ακρογιαλιές του.

Δυο σε αριθμό παραλίες σε περιμένουν για να κανείς τις βουτιές σου μαζί με την οικογένεια σου, σε καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, που θα σε δροσίσουν με την θερμοκρασία τους. Κάτω απ´ τα πόδια σου θα βρεθείς να περπατάς σε βότσαλα με λευκές αποχρώσεις μπλεγμένα με διάχυτη αμμουδιά. Την ακτή τους θα την συναντήσεις σε κομμάτια οργανωμένη, ενώ μπορείς να εξασκηθείς σε θαλάσσια σπορ, αλλά και να το ρίξεις στο ψάρεμα.



Σε απόσταση αναπνοής απ´την παραλία, θα μπορέσεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες για να απολαύσεις παραδοσιακά πιάτα και φυσικά ολόφρεσκα θαλασσινά και πεντανόστιμους μεζέδες.

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, ανέβα στην κορυφή του λόφου, όπου η θέα ολόκληρης της παραλίας και του Σαρωνικού κόλπου θα σου κόψει την ανάσα. Εκεί θα βρεις να στέκουν τα ερείπια ενός λιθόκτιστου ανεμόμυλου, που χρησιμοποιούνταν απτούς Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου ως πυροβολείο, ενώ τώρα πια αποτελεί ένα από τά πιο διάσημα τοπικά αξιοθέατα για να επισκεφτείς. 

Λουτρά της Ωραίας Ελένης: Η ιαματική πηγή




Δίπλα ακριβώς από την θάλασσα, σε τρία σημεία της βάσης ενός βράχου, αναβλύζει το νερό της ιαματικής πηγής των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, δίνοντας την αίσθηση ενός μοναδικού υδρομασάζ με μεγάλη ισχύ, δοσμένου απ´ τη φύση. Τα κρύα γλυκά νερά του που αγγίζουν περίπου τους 19 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανικά για την σφριγηλότητα και την ευεξία του δέρματος, όπως επίσης για ρευματικές και γυναικολογικές παθήσεις, γι αυτό μην διστάσεις να επιδοθείς σε λουτροθεραπεία κάτω απτά βράχια, με σκηνικό ένα καταπράσινο περιβάλλον. 

Λουτρά της Ωραίας Ελένης: Η ιστορία του ονόματος τους




Η ιστορία της ονοματοδοσίας της περιοχής, δεν θα μπορούσε παρά να κρύβει πίσω της, την ίδια την Ωραία Ελένη, το μήλο της έριδας μεταξύ του Μενέλαου και του Πάρη, τον ηθικό αυτουργό του ίδιου του Τρωικού πολέμου. Την πανέμορφη αυτή Ελληνίδα, θέλει ο μύθος να λούζει τα μαλλιά της στα νερά της πηγής, δίνοντας το όνομα της σε ολόκληρη την περιοχή, με τους κατοίκους μάλιστα να υποστηρίζουν πως αυτό ήταν και το κρυφό συστατικό της ομορφιάς της. 

Τι άλλο να δεις όσο βρίσκεσαι στην περιοχή

Ακροκόρινθος

Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης εκτός από μια πανέμορφη τοποθεσία που σου προσφέρει την πολυπόθητη χαλάρωση και υπέροχες βουτιές, μπορεί να αποτελέσει και ορμητήριο για τριγύρω ανακαλύψεις. Αν έχεις διάθεση για περιπέτεια οδήγησε μέχρι την Αλμυρή για να απολαύσεις την αχανή βοτσαλωτή ακτή της, ή βούτηξε στην παραλία λυχνάρι του χωριού Κατακάλι. Οι βυθιζόμενες γέφυρες της Κορίνθου σε καλούν να εντυπωσιαστείς με τη μηχανική τους και ο περίφημος βράχος της Ακροκόρινθου, με την ιστορία του κάστρου του.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, απέχουν μόλις 85 χιλιόμετρα απ´ το κέντρο της Αθήνας. Ακολουθώντας την οδό Κορίνθου- Επίδαυρου, θα σου χρειαστεί μια διαδρομή περίπου μια ώρας για να φτάσεις στον προορισμό σου .

Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για να αποφορτιστείς από την φασαρία της πόλης κι όλα αυτά ενώ βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής απ´ αυτήν. Μια κατάσταση που νικούν όλοι.
 
 exploringgreece.tv