Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Πέντε προτάσεις για διήμερη εκδρομή σε παραδοσιακά χωριά



Γραφικά, πανέμορφα, τοπία σε περιμένουν σε Αρκαδία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Κορίνθια και Αργολίδα

Διήμερη εκδρομή σε γραφικούς προορισμούς και παραδοσιακά χωριά. Τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου έχουν ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι έτοιμα να να παραλάβουν την σκυτάλη από...  


 

τις κοντινές παραλίες για βουτιές και να την δώσουν στα χωριά σε μικρή χιλιομετρική απόσταση για εκδρομές. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιους γραφικούς και συνάμα πανέμορφους τόπους, μπορείς να ανακαλύψεις αυτό το διήμερο.


Διήμερη εκδρομή σε παραδοσιακά χωριά

Δημητσάνα, Αρκαδία




Η πανέμορφη Δημητσάνα, η πρωτεύουσα της Γορτυνίας στην Πελοπόννησο είναι σίγουρο πως μαγεύει κάθε επισκέπτη της με την μπαρουτοκαπνισμένη ομορφιά της. Τα λιθόκτιστα μονοπάτια της σε καλούν να τα εξερευνήσεις περπατώντας τα, ενώ οι λόφοι της σου ζητούν να σκαρφαλώσεις και να απολαύσεις την πανοραμική θέα του σκηνικού.




Χτισμένη πάνω στα απομεινάρια της παλαιάς Τεύθις, βαδίζοντας στην Δημητσάνα θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις γραφικά αρχοντόσπιτα και κυκλικές παραδοσιακές πλατείες με μαγαζιά που περιμένουν να δοκιμάσεις τις λιχουδιές τους. Το εκκλησιαστικό της μουσείο, μαζί με το διάσημο της ρολόι και την βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία, είναι κάποιες μόνο από τις στάσεις που μπορείς να κάνεις όσο βρίσκεσαι σε αυτό το πανέμορφο τόπο. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Λούσιο ποταμό και να επιδοθείς σε ράφτινγκ στα νερά του.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Ο υπέροχος τόπος της Δημητσάνας απέχει περίπου διακόσια χιλιόμετρα από την Αθήνα μια διαδρομή κοντά δυόμιση ωρών για να την διασχίσεις
Διήμερη εκδρομή στην Παύλιανη, Φθιώτιδα


 

Άνω Παύλιανη

Η Παύλιανη, ο πανέμορφος οικισμός της Στερεάς Ελλάδας, εκτείνεται στις πλαγιές του όρους Οίτη και υπόσχεται να σε αφήσει πλήρως ενθουσιασμένο άμα βρεθείς στα εδάφη της. Χωρισμένη σε κάτω και άνω Παύλιανη, η κατάφυτη βλάστηση της σε περιμένει να την ανακαλύψεις πεζοπορώντας, υπό τον υπνωτιστικό ήχο των νερών που τρέχουν, αφού στο περιβάλλον της θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις παραδοσιακούς νερόμυλους.




Καθόσον βρίσκεσαι στο πανέμορφο τοπίο της Παύλιανης μην αμελήσεις να επισκεφτείς το φυσικό πάρκο αναψυχής πλημμυρισμένο με άφθονα δέντρα, μονοπάτια και γέφυρες από ξύλο που τραγουδούν ενόσω τις διασχίζεις, όλα αυτά με φόντο τα νερά του ποταμού Ασωπού. Αν αγαπάς την πεζοπορία λίγο παραπάνω ακολούθησε μια από τις διαδρομές που οδηγούν στο “θρόνο του Δια” ή “το σιδερένιο θρόνο” και σίγουρα η θέα θα σε δικαιώσει.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Η Παύλιανη απέχει από την Αθήνα περίπου 2,5 ώρες διαδρομής και κάθε της χιλιόμετρο θα σε δικαιώσει με την ομορφιά του τοπίου του. 


Στενή, Εύβοια




Το χωριό της Στενής ευρισκόμενο στις πλαγιές του όρους της Δίρφυς, αποτελεί ένα σκηνικό που αξίζει σίγουρα να δεις με τα μάτια σου. Με ανοιχτό ορίζοντα που απλώνεται μέχρι το Αιγαίο πέλαγος, το πυκνοφυτεμένο περιβάλλον του είναι εκεί για να σε εντυπωσιάσει με τα χρώματα και τις μυρωδιές του. Ο ήχος από τα νερά που κυλούν και τα χτισμένα σπίτια με αμφιθεατρικό τρόπο, σε προσκαλούν να ανηφορίσεις στα δρομάκια του για να ζήσεις την εμπειρία.





Η καρδιά της Στενής χτυπάει στο κέντρο της, την πλατεία εκεί που μια ποικιλία από ταβέρνες περιμένει να σου σερβίρει το φρέσκο κρέας της. Μην ξεχάσεις στον περίπατο σου να κανείς μια στάση ως την αποκαλούμενη «βρύση του γιατρού» σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία, με το δάσος της Δίρφυς να στέκει καταπράσινο στο πιο ψηλό σημείο του δρόμου προσφέροντας σε κοινή θέα τα πλατάνια και τα πεύκα που το στολίζουν.

Tip: Η Στενή διαθέτει ένα από τα ομορφότερα δάση, φρόντισε να περπατήσεις στο καταπράσινο τοπίο του για να γίνεις ένα με τη φύση.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Η Στενή απέχει από την Αθήνα 108 χιλιόμετρα, θα την βρεις κινούμενος βόρεια στην Εύβοια ακολουθώντας την ταμπέλα στη νέα Αρτάκη. 


Φενεός, Κορίνθια




Ο Φενεός στην Κορινθία, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά, που θα σε ενθουσιάσει με την ομορφιά του τοπίου του. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού Χέλμος, ακριβώς δίπλα στο περιβάλλον της τεχνητής λίμνης Δόξα. Θα το βρεις να στέκει αποτελώντας έναν από τους μακράν ιδανικούς προορισμούς για μια διήμερη εκδρομή. Ξεκινά λοιπόν τις ανακαλύψεις στο μέρος που δεν αποκαλούν άδικα και «Μικρή Ελβετία».



Όσο βαδίζεις στο Φενεό μην ξεχάσεις να κανείς μια στάση στο κατανυκτικό σκηνικό της ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου. Κουβαλώντας στις πλάτες της μια μακραίωνη ιστορία η συγκεκριμένη μόνη, έδειξε το ηρωικό της πρόσωπο κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης λειτουργώντας στους κόλπους της κρυφό σχολείο. Μην φύγεις αν δεν πάρεις μαζί σου το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Φενεό είναι 174 χιλιόμετρα και καλύπτεται σε διάστημα περίπου δυο ωρών διαδρομής. 


Καρυά, Αργολίδα




Η Καρυά στην Αργολίδα, αποτελεί το τελευταίο χωριό που θα ενθουσιαστείς σίγουρα με την καταπληκτική φύση του. Εξερευνώντας το μοναδικό του τοπίο θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τα παραδοσιακά γραφικά πέτρινα σπίτια να στέκουν αναλλοίωτα στο χρόνο αλλά και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου, μητρόπολη του χωριού. Το κτίριο που λειτουργεί το σχολείο προκαλεί συγκίνηση σε κάθε επισκέπτη, αφού δηλώνει την ύπαρξη συνέχειας της νέας γενιάς, στον τόπο που γεννήθηκε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.




Μην απομακρυνθείς από την Καρυά αν δεν σταματήσεις να δεις τα απομεινάρια των παλαιών νερόμυλων που δούλευαν ασταμάτητα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. στην περιοχή.

Για να ξέρεις: Τα εδάφη της Καρυάς αποτέλεσαν τον τόπο γυρισμάτων του διάσημου Κολοκοτρωνιτσίου στη σειρά «Το καφέ της χαράς».

Πώς θα φτάσεις εκεί: Μια ώρα και ένα περίπου τέταρτο είναι αρκετά για να βρεθείς από την Αθήνα στην πανέμορφη Καρυά. Έχε στο νου σου πως ο δρόμος σε σημεία αποκτά έντονη στροφικότητα.

Τα χωριά της Ελλάδας σε καλούν να τα επισκεφτείς και να τα εξερευνήσεις ανακαλύπτοντας κρυμμένα στοιχεία της ομορφιάς τους. Προγραμμάτισε την εκδρομή σου και καλά να περάσεις!

 exploringgreece.tv