Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Αστυνομικός «λαδωνόταν» από σπείρα με 44 κλοπές και απάτες για να παρέχει «ασυλία»


Ένας επίορκος αστυνομικός ήταν το μέσο για να εξασφαλίζουν ότι θα παρέμεναν ασύλληπτα τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε όλη τη χώρα από... 

 
τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε αποκομίσει σχεδόν 200.000 ευρώ από 44 απάτες και κλοπές που έχουν εξιχνιαστεί ως τώρα.

Ο ένστολος εξασφάλιζε «μηνιάτικο» από τα μέλη της σπείρας για να καλύπτει τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν και τα είχε ενημερώσει ότι αναζητούνται, τον περασμένο Ιούνιο. Η συμμετοχή του αποκαλύφθηκε από τις έρευνες της Ασφάλειας Αγρινίου που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και στη σύλληψη του συναδέλφου τους και άλλων επτά μελών της, ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα έξι άτομα.

Τα μέλη της σπείρας δρούσαν σε ολιγομελείς ομάδες, εντόπιζαν σπίτια με ηλικιωμένους ενοίκους και τους έπειθαν να τους βάλουν μέσα, παριστάνοντας τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου. Με διάφορα προσχήματα, έπειθαν τα θύματα να τους δώσουν -ή έκλεβαν-χρηματικά ποσά, καθώς και τιμαλφή τα οποία μεταπωλούσαν στο κατάστημα που διατηρεί ένας από τους δράστες. Μάλιστα, είχαν ορίσει αρμοδιότητες κι έτσι άλλοι προσέγγιζαν τα θύματα, άλλοι είχαν ρόλο τσιλιαδόρου και άλλος αναλάμβανε την διαφυγή με οχήματα τα οποία άλλαζαν κάθε φορά.

Η οργάνωση εξαρθρώθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο επιχείρησης που εκτελέστηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από την Ασφάλεια Αγρινίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ασφάλειας Αλεξάνδρειας και της Ο.Π.Κ.Ε. Αγρινίου και Βέροιας. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής με λεία 195.135 ευρώ που διέπραξε η σπείρα σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς.

Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια και στο κατάστημα των μελών του κυκλώματος, κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, πέντε οχήματα, 32.500 ευρώ, επτά χρυσές λίρες, πλήθος τιμαλφή και ρολόγια συνολικής αξίας 39.700 ευρώ, πλήθος κινητά και ιδιόχειρες σημειώσεις που εξετάζονται στο πλαίσιο της προανάκρισης που συνεχίζεται για την πλήρη εξιχνίαση της δραστηριότητάς τους.

Σε βάρος του αστυνομικού, των υπόλοιπων επτά συλληφθέντων και των έξι που δεν έχουν εντοπιστεί, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, απάτη, ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου και παραβάσεις των νόμων για το «ξέπλυμα» και τα όπλα, κατά περίπτωση και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.