Από τα νοστιμότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας
Υλικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. πάστα ντομάτας
- 1 κ. γλ. κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού κρασί (λευκό ή κόκκινο)
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 200 γρ. φέτα, ξερή
- Λάδι για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 2
Κόψτε τις μελιτζάνες σε μήκος στα δύο, αφαιρέστε το κέντρο τους και χάσουν τα υγρά του με αλάτι για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε.
Βήμα 3
Ψήστε τις μελιτζάνες στο φούρνο για περίπου 20- 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα.
Βήμα 4
Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 5
Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να χάσει το ροζ χρώμα του. Προσθέστε την πάστα ντομάτας, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Σιγοβράστε για 10- 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
Βήμα 6
Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να βράσει για άλλα 5-10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό.
Βήμα 7
Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Προσθέστε τη φέτα, ανακατέψτε καλά, και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να γεμίσετε τις μελιτζάνες που έχετε ψήσει.
Βήμα 8
Τοποθετήστε τις γεμισμένες μελιτζάνες σε ένα βαθύ ταψί, προσθέστε λίγο νερό στο κάτω μέρος του ταψιού, και ψήστε για 20- 30 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν πλήρως (μπορείτε να πασπαλίσετε με κάποιο τυρί τριμμένο).
Βήμα 2
Κόψτε τις μελιτζάνες σε μήκος στα δύο, αφαιρέστε το κέντρο τους και χάσουν τα υγρά του με αλάτι για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε.
Βήμα 3
Ψήστε τις μελιτζάνες στο φούρνο για περίπου 20- 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα.
Βήμα 4
Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 5
Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να χάσει το ροζ χρώμα του. Προσθέστε την πάστα ντομάτας, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Σιγοβράστε για 10- 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
Βήμα 6
Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να βράσει για άλλα 5-10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό.
Βήμα 7
Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Προσθέστε τη φέτα, ανακατέψτε καλά, και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να γεμίσετε τις μελιτζάνες που έχετε ψήσει.
Βήμα 8
Τοποθετήστε τις γεμισμένες μελιτζάνες σε ένα βαθύ ταψί, προσθέστε λίγο νερό στο κάτω μέρος του ταψιού, και ψήστε για 20- 30 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν πλήρως (μπορείτε να πασπαλίσετε με κάποιο τυρί τριμμένο).