Εκτός από αυτά όμως είχε προβάλλει και το θέμα του δημοσίου χρέους. Και μάλιστα το έθεσε ως «πρώτο» εμπόδιο υποστηρίζοντας ότι οι υψηλοι φόροι παραμένουν για την «εξυπηρέτηση του χρέους» που «παραμένει μεγάλο», όπως παραδέχτηκε. Παρά τις ρυθμίσεις και τη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, βεβαίως βεβαίως…
Μα, η κυβέρνηση όμως και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι εκείνοι που πανηγύριζαν -και εξακολουθούν να πανηγυρίζουν- για το δημόσιο χρέος συμπεριλαμβάνοντάς το με κάθε αφορμή στα «επιτεύγματα» της γαλάζιας διακυβέρνησης;
Ακόμη και τις ημέρες αυτές η θριαμβολογία για την πολυπόθητη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που στηρίχτηκε; Στην «επιτυχία» όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους…
Ο ελιγμός που κάνει μάλιστα το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι αν και σε απόλυτους αριθμούς διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αυτό που έχει σημασία είναι η μείωσή του ως ποσοστό.
Τι ισχύει όμως από τα δύο; Διότι εάν ευσταθεί η επίσημη αυτή εκδοχή, το επιχείρημα του κ. Χατζηδάκη ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα «πρώτον, λόγω του μεγάλου χρέους…» είναι αυτομάτως έωλο έως και ψευδές….
Άλλωστε και ο προκάτοχός του Χρ. Σταϊκούρας θριαμβολογούσε έως τις εκλογές ότι μειώνεται περαιτέρω το χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος….
Επίσης τι διαβεβαίωνε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, προεκλογικά, στο CNN; “Θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος και θα στηρίξουμε το μεσαίο εισόδημα”
Βέβαια αυτό που απέκρυπτε το Μαξίμου, το αποκάλυπτε ο Economist. Σε ε άρθρο του ανάλυση για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνιζε: «Έχει καταφέρει να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα ταχύτερα από τα ονομαστικά έξοδα».
Ως προς δε τους απόλυτους αριθμούς, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 400 δισ. ευρώ λόγω και των νέων δανείων 50 δις ευρώ της προηγούμενης τετραετίας ενώ η τεράστια αύξηση των κρατικών εγγυήσεων κατά 20 δισ. έχει δημιουργήσει επιπλέον αβεβαιότητες. Από 9,8 δισ. στο τέλος του 2019, πήγαν σε 29,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022…
Αρα, αυτό που κάνει η κυβέρνηση τι θυμίζει; «Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου…»
Ο ΚΟΡΙΟΣ