Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


 
 Κυκλοφόρησε, τελευταίως, το βιβλίο «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΑ τη δεκαετία του ΄40 στην Πιερία» από τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Είναι ένα ιστορικού περιεχομένου βιβλίο που βασίζεται στις μαρτυρίες άοπλων ανθρώπων που τις Έζησαν…Είδαν…Άκουσαν… 

 
Ανθρώπων που βίωσαν, κυριολεκτικά, από πρώτο χέρι, πέραν από τον ξενικό ζυγό του κατακτητή με την φτώχεια και την πείνα, και την ένοπλη βία, την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, τον πόνο, τον θάνατο… από ένα αντίπαλο που ήταν ο γείτονας, ο χθεσινός συμμαθητής, ο συνάδελφος στην βιοπάλη… Μία οργανωμένη ένοπλη βία που αξιοποιούσε και εκμεταλλευόταν ακόμη και την παρουσία του ξένου κατακτητή για να επιτύχει τους πολιτικούς-κομματικούς του στόχους.

Οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες των «πληροφορητών»είναι καταθέσεις ψυχής. Οι περιγραφές τους αναβλύζουν αβίαστα, είναι πηγαίες και κρυστάλλινα αντικειμενικές. Οπου η περιγραφή «θαμπώνει» και το πρόσωπο συννεφιάζει αυτό οφείλεται σε πλημμυρίδα συναισθημάτων που αναδύονται στη θύμηση και αναφορά του ατομικού πόνου, του προσωπικού «ψυχο»κόστους που συνδέονται με απώλεια της ίδιας της ζωής αγαπημένων και προσφιλών τους προσώπων.

Η Πιερία δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην εκδήλωση της Κόκκινης Βίας. Τά ίδια συνέβησαν, λίγο-πολύ, σε όλη την Ελλάδα αν και σε μερικές περιοχές π.χ. στην Αργολίδα, την Κόρινθο και γενικά στην Πελοπόννησο το πρόσωπο της Κόκκινης Βίας και της Τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σκληρό και άγριο. Η Πιερία συγκρινόμενη με άλλους νομούς θα μπορούσε να λεχθεί ότι βρίσκεται στον «μέσο όρο» στον θλιβερό αυτόν δείκτη της Κόκκινης Βίας και Tρομοκρατίας..

Ο Σάκης Μουμτζής προλογίζοντας το βιβλίο εύχεται να υπήρχαν τέτοια βιβλία έρευνας, αφηγήσεων και καταγραφήςστοιχείων για όλους τους νομούς της χώρας, της περιόδου 1941-1949, προτρέποντας όσους «…πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν τί συνέβη στην Ελλάδα την περίοδο των εμφύλιων συγκρούσεων της δεκαετίας του ’40.» να το διαβάσουν.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 20 Μαρτίου 2024 στην Κατερίνη στο Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «Εκάβη» σύμφωνα με την παρακάτω ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.