Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου Ρητίνης


Πλήθος κόσμου τίμησε την εορτή του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό μοναστήρι της Ρητίνης.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων όπως και η απαρχή της ίδρυσης και λειτουργίας της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης. Τις μέρες του Πάσχα και συνήθως την μεταφερόμενη εορτή ...  

 
του Αγίου Γεωργίου, τη Δεύτερη Μέρα, το μοναστήρι ήταν τόπος συνάντησης εορτασμού και κατάνυξης για τους κατοίκους όλων των χωριών γύρω από το μοναστήρι αλλά και πιο μακρινά χωριά. Το μοναστήρι άνοιγε για όλους τους χριστιανούς και ήταν τόπος εκδήλωσης και διατήρησης της χριστιανικής πίστης και παράδοσης, των τοπικών εθίμων, αλλά και συνάντηση των παλληκαριών για την οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα για την λευτεριά απ τους τούρκους.

Στον τρανό χορό, μπρος στ Άγιου Γιώργη την αυλή, τραγουδιούνταν και χορεύονταν τραγούδια που διηγούνταν γεγονότα από τις επιδρομές των κατακτητών, από τις συμπλοκές και τις ηρωικές στιγμές των κατοίκων που αντιστέκονταν.

Αυτή η σταθερή σχέση των Ρητινιωτών με το μοναστήρι διατηρήθηκε όλα τα χρόνια που η Ιερά Μονή έμεινε έρημη χωρίς μοναχούς. Κάθε Πάσχα, οι Ρητινιώτες και κάτοικοι των γύρω χωριών λειτουργούσαν στην μικρή εκκλησία του μοναστηριού και έστηναν το χορό έξω απ το μοναστήρι.

Εδώ και δυο χρόνια η Ιερά Μονή λειτουργεί ξανά κι αυτό ικανοποίησε και χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ρητινιώτες, αλλά και κατοίκους των γύρω χωριών που έσπευσαν να συνδράμουν σ αυτό το ξαναζωντάνεμα του μοναστηριού, ύστερα από 100 σχεδόν χρόνια.

Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο Σύλλογος της Ρητίνης, οργάνωσε τον παραδοσιακό χορό και το λαϊκό πανηγύρι στον αύλειο χώρο του μοναστηριού.

Το χορευτικό τμήμα των Γυναικών με την συνοδεία γκάιντας (Γ. Ρουμπακιάς) χόρεψαν και τραγούδησαν τα τραγούδια της εορτής, ανοίγοντας το χορό με πρωτοχορευτή τον ιερέα του χωριού, τον Πάτερ Βασίλειο, ενώ στη συνέχεια ο χορός άνοιξε για όλους του παραβρισκόμενους.

Ήταν μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση του Συλλόγου που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να αναδείξει τοπικές παραδοσιακές γιορτές και έθιμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η περιφερειακή σύμβουλος Άννα Τζήκα, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Γραμματικός, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ρητίνης Ιωάννης Λάιος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον κο Ζάχο Νικόλαο, τον κο Σιάσιο Δημήτριο. Τους αρωγούς Μπιτόπουλο Κωνσταντίνο και Ρούντο Χρήστο, Χανδόλια Χάρη και τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος, τον Κοκκινίδη Χαράλαμπο. Ιδιαίτερα ευχαριστεί και συγχαίρει τις γυναίκες και τα κορίτσια του χορευτικού τμήματος και τον Γιώργο Ρουμπακιά που έπαιξε και συνόδευσε με την γκάιντα.

Τέλος ευχαριστεί θερμά την αδελφή Πορφυρία και εύχεται να έχει πάντα την δύναμη και τη χάρη του Αγίου Γεωργίου ώστε να ξαναγίνει η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης το εμβληματικό ιερό προσκύνημα για τα χωριά των Πιερίων!