Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Διπλωτός χορός και «Κάψιμο της Ρόκας» στη Ρητίνη


«…Τούρκοι διάβηναν Μπεΐνα μ’ κι φουβέριζαν άφκει του χουρό
Άφκει το χουρό Μπεΐνα μ’ θα σι κόψουμι….»

Για μια ακόμη χρονιά, την Τρίτη Μέρα του Πάσχα, οι γυναίκες της Ρητίνης βίωσαν τον διπλωτό χορό, τραγούδησαν τα τραγούδια της Ρόκας και ανάβοντάς την φωτιά, σκόρπισαν το χορό και κυνήγησαν...  

 
το πλήθος που παρακολούθησε το παραδοσιακό και ιστορικό έθιμο. Όπως ταιριάζει στη ρήση του ΠατροΚοσμά του Αιτωλού, «Θα έρθει καιρός που μια γυναίκα θα διώχνει δέκα Τούρκους με τη ρόκα»! Μια προφητεία για ένα γεγονός που επαληθεύτηκε και συνέβη και έγινε έθιμο, το οποίο επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο, μεταφέρεται από τότε μέχρι σήμερα κρατώντας ζωντανή την μνήμη του.

Την επιμέλεια της φετινής εκδήλωσης είχε ο τοπικός Σύλλογος Ρητίνης και την παράσταση παρουσίασαν με επιτυχία τα μέλη του χορευτικού τμήματος Ρητίνης. Στα πρώτα τραγούδια τους χορούς συνόδεψε με την γκάιντα ο Γιώργος Ρουμπακιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κος Θωμάς Αναστασιάδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΕ Πιερίων, κος Γραμματικός Γεώργιος.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ρητίνης κο Ιωάννη Λάιο, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κουκουλιάτας, περιέγραψε το έθιμο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του και η απαρχή του που όπως φαίνεται φτάνει μέχρι την αρχαιότητα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τα μέλη του χορευτικού τμήματος μαζί με τον γκαϊτατζή (Γ. Ρουμπακιά) που μόχθησαν με επαναλαμβανόμενες πρόβες για να παρουσιάσουν έθιμο με τους αυθεντικούς χορούς και τα τραγούδια του.