Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

12 Ιουνίου 1958: H σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι – Οι εννέα τουρκοκύπριοι εγκέφαλοι


Ακόμα και το ΑΚΕΛ τότε μέσα από τη ΧΑΡΑΥΓΗ καταδίκασε το αποτρόπαιο αυτό κακούργημα 
 
Ήταν 12 Ιουνίου του 1958 εν μέσω του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ απέναντι στην Αγγλική αποικιοκρατία. Την... 

 
προαναφερθείσα μέρα, λίγοι γνώριζαν τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουν. Η μοίρα επιφύλασσε να γίνουν τα θύματα του στυγερότερου και φρικτότερου εγκλήματος των νεότερων χρόνων της ιστορίας του νησιού. Τη σφαγή των 8 Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι από τη σατανική συμπαιγνία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντενκτάς Τ.Μ.Τ. και κακοποιών στοιχείων της αποικιοκρατίας. 
 
Η Αγγλία, αντιλαμβανόμενη πως μέσω του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ έχανε τη κυριαρχία της στο νησί, συμμάχησε με τους Τούρκους κατοίκους σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα «κεκτημένα» της. Η σφαγή υπήρξε προσχεδιασμένη σε συνεργασία Άγγλων και Τούρκων μελών της Τ.Μ.Τ. Εγκέφαλοι του αποτρόπαιου κακουργήματος, ο αρχηγός των βασανιστών του Special Branch, Μπέρτζ, ο αρχηγός του κακόφημου σώματος των επικουρικών Τσιάσλερ, ο σταθμάρχης Γερολάκκου Γκρην και ο Τούρκος επιθεωρητής της αστυνομίας Ασίμ Ερόλ. Ως όργανο της σφαγής χρησιμοποιήθηκε ο όχλος του χωριού Κιόνελι. 
 
Ήταν μεσημέρι στο Κοντεμένο όταν έφτασε το μήνυμα «ΤΡΕΞΤΕ» να βοηθήσετε τους κατοίκους της Σκυλούρας διότι σφαγιάζονταν από τους Τούρκους. Ήταν τότε που περίπου 40 άντρες άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους και επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους με προορισμό το εν λόγω χωριό. Πριν προλάβουν να φτάσουν στο σημείο, συνελήφθησαν από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις των Άγγλων με τη πρόφαση ότι δεν συμβαίνει τίποτα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων της Σκυλούρας και ακολούθως θα τους οδηγούσαν στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου προς ανάκριση. 
 
Στη πορεία αντί να τους επιστρέψουν στο χωριό τους, με τη συνοδεία αγγλικού στρατού τους οδήγησαν μέσω του Τ/κ χωριού Κιόνελι. Όταν έφτασαν στο σημείο, μέσα στα χωράφια είχαν κρυφτεί 200 πάνοπλοι αιμοσταγείς Τούρκοι κατόπιν ειδοποίησης των Εγγλέζων. Κατά την άφιξη των οχημάτων ξεπετάχτηκαν από τα χωράφια άλλοι με όπλα και άλλοι με χασαπομάχαιρα. Ήταν η πραγμάτωση του άνανδρου φρικιαστικού εγκλήματος. Οι Κοντεμενιώτες πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι αποπειράθηκαν να τρέξουν εν μέσω των χωραφιών προς διαφυγή. Κάποιοι τα κατάφεραν βαριά τραυματισμένοι ενώ δυστυχώς οκτώ από αυτούς ηλικίας 17 με 34 χρονών σφαγιάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από τους άνανδρους Τούρκους. 
 
Οι εγκέφαλοι της σφαγής στο Κίονελι 
 
Ως ύποπτοι για το φονικό συνελήφθησαν 9 Τουρκοκύπριοι και η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου όμως σύμφωνα με πρόσωπο του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε στην ενέδρα, αποφασίστηκε όπως το πόρισμα της έρευνας να μην δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Η απόφαση εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1958 όπου το αποτέλεσμα της δίκης ήταν αθωωτικό για τους Τουρκοκύπριους. Εγκέφαλοι του φρικιαστικού εγκλήματος ήταν οι, Βρετανοί αξιωματικοί, Henry John Burge, George Henry Green, o Tsasler, και ο Τουρκοκύπριος, Assim Errol. 
 
Προς όλους τους επαναπροσεγγιστές, στυγερά και αιμοσταγή εγκλήματα σαν αυτό είναι η τρανή απόδειξη πως Ελληνοτουρκική φιλία δεν νοείται. Τότε καθοδηγούμενοι από τους Άγγλους έπραξαν αυτά και σωρεία άλλων, σήμερα καθοδηγούμενοι από την Τουρκία πώς μπορείτε να πιστεύετε πως τέτοια περιστατικά αν όχι και χειρότερα δεν θα επαναληφθούν; Ακόμα και το διαχρονικά προδοτικό κόμμα του ΑΚΕΛ τότε μέσα από τη ΧΑΡΑΥΓΗ καταδίκασε το αποτρόπαιο αυτό κακούργημα. Από το «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ» στο «ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΑ». Άραγε πόσο κοντή είναι η μνήμη σας νεοκύπριοι; 
 
Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων 
Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων 
Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων 
Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων 
Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων 
Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων 
Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων 
Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων 
 
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
 
elkosmos.gr