Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά σε δέκα χωριά και οικισμούς


Μαζί με εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών

Ο Δήμος...  


 

Ερυμάνθου μίλησε για «ανυπολόγιστες» ζημιές από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Άνω Μαστραντώνη της Αχαΐας.

Το δελτίο τύπου του Δήμου αναφέρει ότι «η πυρκαγιά, κατά το καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα, μετέτρεψε σε στάχτη δεκάδες σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροικίες».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «εκατοντάδες ζώα, κυρίως αμνοερίφια, δεν γλίτωσαν από την οργή της φωτιάς, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια».

«Τεράστιες» καταγράφονται οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου, ιδίως στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα πολλοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, λόγω καταστροφής κολωνών της ΔΕΗ.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, δήλωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες. Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την κήρυξη της περιοχής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η αντιμετώπιση της τελευταίας εστίας της πυρκαγιάς και η πρόληψη ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων».