Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πυρομετεωρολόγος Θ.Γιάνναρος: «Η ανθρώπινη βλακεία το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών»


Πώς σχολίασε τους χάρτες επικινδυνότητας που εκδίδει το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo
 
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στους χάρτες επικινδυνότητας που εκδίδει το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo, η... 

 
ΕΜΥ και δίνονται στη δημοσιότητα και από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αλλά και για τους λόγους που τελικά εκδηλώνονται οι φωτιές.

Όπως σημειώνει ο Εντεταλµένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζοντας τα δύο βασικά δεδομένα έναρξης πυρκαγιών:

«Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών («ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά»), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά («party, yeah!»), το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής («Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;»), θερμές εργασίες («έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόλληση 2 λεπτά θα κάνω») κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo)».

Η ανάρτησή του:

«Εξανίστανται πολλοί λέγοντας “να μη βγάζουν χάρτες επικινδυνότητας γιατί αυτούς βλέπουν οι εμπρηστές και έχουμε τόσες πυρκαγιές!”.
Δεδομένο πρώτο. Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών (“ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά”), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά (“party, yeah!”), το άναμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής (“Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;”), θερμές εργασίες (“έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόληση 2 λεπτά θα κάνω”) κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo).

Δεδομένο δεύτερο. Κάθε χάρτης επικινδυνότητας έχει ένα και μοναδικό στόχο. Την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της ετοιμότητας όλων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο εξυπηρετεί και η χρήση όρων όπως το “καιρός τύπου Hot-Dry-Windy”. Διότι εάν από τους 10 εν δυνάμει ανόητους, έστω και 2 μόνο να αποφύγουν τη χρήση της φωτιάς επειδή άκουσαν ότι θα έχουμε hot-dry-windy ή επειδή είδαν 1-2 χάρτες, τότε ναι έχουμε κάνει καλό».